Svet
20 ogledov

Čelada prej ovira kot prednost?

Kot pravijo na policiji, je pomembna tudi čelada, saj si lahko kolesar ob nesreč Žurnal24 main
Nošenje kolesarske čelade ne bi smelo biti obvezno, ugotavljajo zdravniki v raziskavi, ki je objavljena v britanskem medicinskem zborniku (British Medical Journal).

Če bodo ljudje prisiljeni v uporabo kolesarske čelade, se bodo nehali voziti s kolesom in tako bodo prikrajšani za pozitivne plati kolesarjenja, kot je na primer redna telesna dejavnost, svarijo zdravniki.

Več kot dve tretjini bralcev zbornika medtem nasprotuje nujni uporabi čelad za odrasle, poroča Daily Telegraph. Eden izmed 1427 anketirancev v anketi je dejal:

"S tem sporočajo, da je kolesarjenje nevarno, kar pa ne drži. Dokaz, da kolesarska čelada zmanjšuje poškodbe, prav tako ni prepričljiv. Tam, kjer so z zakonom zapovedali kolesarske čelade, se je manj ljudi odločilo za tovrstno vožnjo. Kolesarjenje je zdrava aktivnost in kolesar v nasprotju s tistimi, ki kolesa ne uporabljajo, živi dlje."

V Avstraliji je pri kolesarjenju obvezna čelada od leta 1991, a raziskovalci sydneyjske univerze vlado pozivajo, naj to zakonsko obvezo odpravijo. Kot pravijo, se je število kolesarjev, ki so ob padcu utrpeli poškodbo glave, zmanjšalo predvsem zaradi boljše prometne ureditve in ne zaradi zakona.

Eden izmed raziskovalcev Chris Rissell pravi: "Predlagam, da bi določbo o obvezni uporabe čelade v enem izmed mest odpravili za dve leti in tako bi lahko raziskovalci preverili, ali se je povečalo število poškodb glave. Na podlagi tega bi se lahko oblasti odločale o ukrepih."

Komentarjev 7
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 13:55 15.avgust 2011.

    Vsi skup ga nehajte srat s tlimi dezertacijami o čeladah,samo en lep dan zdejle med dopusti se zapeljite od Bleda do Bohinja in po okoliških vaseh pa vam bo jasno,da je kolo nevaren rekvizit,kolesarjenje pa nevaren šport ali rekreacija.Sploh se ...prikaži več mi pa zdijo uni starši prifuknjeni,ki vlačijo s seboj otroke 5-6 let stare po tako prometnih cestah,kot je ta prej omenjena,da pa je mera polna sami kolesarijo spredaj za njimi pa otročički po sistemu kakor veš in znaš!Sam si ne bi upal na tako cesto kolesart,kaj šele svojega otroka s seboj gont,zato,da bomo zgledali moderna in facebookovsko sweetkana!!

  • BUČKO 15:23 29.julij 2011.

    Veliko kolesarim in uporabljam čelado. Roko na srce ne povsod in v vsaki priložnosti. Ampak, kolesarske čelade so čisto narobe zasnovane. Kolesarska čelada pri padcu varuje teme, pod nobenim pogojem pa ne varuje lobanjskega dna ali senc. Nekje je bil ...prikaži več komentar, zakaj čelado povezujemo s padci???. Ja s čim pa naj jo??? A imamo čelade zato da se na kolesarjenju pogovarjamo o ceni in o tem kako v njej izgledamo??? Ja vrajt.

  • Sandi Debeljak 12:42 29.julij 2011.

    koker jaz vem lahko tudi pri nas dobiš zdaj denarno kazen,če nimaš čelade gor to se je zgodilo mojemu bratu,ki je star 22 let in so ga policisti vstavili ko je vozil brez čelade in je dobil kazen