Čile: v torek opolnoči začetek reševanja

Foto: Žurnal24
Čilske oblasti bodo 33 ujetih rudarjev začele s posebno evakuacijsko komoro na površje vleči v torek opolnoči, je dejal čilski minister za rudarstvo Laurence Golborne.
Oglej si celoten članek

Test uporabe evakuacijske komore je bil namreč uspešen. Inženirji so sporočili, da so komoro spustili 622 metrov v globino in jo brez težav tudi povlekli na površje.

Celotna reševalna akcija bo po predvidevanjih trajala 48 ur. Najprej bodo globoko pod zemljo spustili štiri reševalce, ki bodo rudarjem pomagali pri vrnitvi na dnevno svetlobo.

Eden izmed rudarjev je Bolivijec, zato bo jutri poleg čilskega predsednika Sebastiana Pinera k rudniku prišel tudi bolivijski predsednik Evo Morales.

Ujete rudarje že nestrpno pričakujejo njihovi sorodniki. "Zelo sem utrujena. Že več dni ne morem delati nič, samo čakam," je dejala Alicia Campos, mama Daniela Herrera, ki je ujet globoko pod zemljo. Camposova je ob tem izrazila željo, da bi njen sin zamenjal poklic.

Rudarji so globoko pod zemljo ujeti že od 5. avgusta, ko jim je pot na površje preprečil vdor kamenja. Reševalci pa so v soboto uspešno izvrtali 625 metrov dolg reševalni jašek do rudarjev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.