Svet
14 ogledov

Čile: v torek opolnoči začetek reševanja

Žurnal24 main
Čilske oblasti bodo 33 ujetih rudarjev začele s posebno evakuacijsko komoro na površje vleči v torek opolnoči, je dejal čilski minister za rudarstvo Laurence Golborne.

Test uporabe evakuacijske komore je bil namreč uspešen. Inženirji so sporočili, da so komoro spustili 622 metrov v globino in jo brez težav tudi povlekli na površje.

Celotna reševalna akcija bo po predvidevanjih trajala 48 ur. Najprej bodo globoko pod zemljo spustili štiri reševalce, ki bodo rudarjem pomagali pri vrnitvi na dnevno svetlobo.

Eden izmed rudarjev je Bolivijec, zato bo jutri poleg čilskega predsednika Sebastiana Pinera k rudniku prišel tudi bolivijski predsednik Evo Morales.

Ujete rudarje že nestrpno pričakujejo njihovi sorodniki. "Zelo sem utrujena. Že več dni ne morem delati nič, samo čakam," je dejala Alicia Campos, mama Daniela Herrera, ki je ujet globoko pod zemljo. Camposova je ob tem izrazila željo, da bi njen sin zamenjal poklic.

Rudarji so globoko pod zemljo ujeti že od 5. avgusta, ko jim je pot na površje preprečil vdor kamenja. Reševalci pa so v soboto uspešno izvrtali 625 metrov dolg reševalni jašek do rudarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.