Črne napovedi glede umrljivosti

Foto: EPA
Foto: EPA
Umrljivost bi se utegnila zvišati kar za dva tisoč odstotkov.
Oglej si celoten članek

Do leta 2080 bi se utegnil odstotek umrljivosti zaradi vročinskih valov povišati celo za dva tisoč odstovkov, navaja študija, objavljena v strokovnem časopisu PLOS Medicine.

Znastveniki že dlje časa opozarjajo na klimatske spremembe, ki s seboj prinašajo vse bolj ekstremne vremenske pogoje širom sveta od vročinskih valov do orkanov.

Avtorji izpostavljajo, da gre doslej za najbolj obširno študijo, ki raziskuje umrljivost zaradi vročinskih valov, za katere predvidevajo, da se bodo vse močnejši. "Vročinski valovi bodo vse bolj pogosti, močnejši in trajali bodo dlje časa," je poudaril izredni profesor Univerze Monash v Avstraliji Yuming Guo.

Opozorila Kaj takšnega se ni zgodilo dva tisoč let

Strokovnjaki predvidevajo, da bo največji porast umrljivosti na območju ekvatorja. Najbolj izpostavljena država, Kolumbija, bi lahko v obdobju od leta 2031 naprej do leta 2080 v primerjavi z obdobjem od leta 1971 do 2010 utrpela celo dva tisoč odstotkov več prezgodnjih smrti zaradi ekstremne vročine. Podobno zvišanje umrljivosti naj bi grozili Filipinom in Braziliji.

Študija med drugim poudarja tudi, da bodo številke lahko bistveno nižje, če na Zemlji vendarle uspemo ublažiti vplive toplogrednih plinov.

Smrtni primer Morje je polno nevarnih bakterij in parazitov

Neobičajno Strokovnjaki odgovarjajo, kaj se dogaja z vremenom

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.