Svet
5410 ogledov

Črne napovedi glede umrljivosti

Vročina EPA
Umrljivost bi se utegnila zvišati kar za dva tisoč odstotkov.

Do leta 2080 bi se utegnil odstotek umrljivosti zaradi vročinskih valov povišati celo za dva tisoč odstovkov, navaja študija, objavljena v strokovnem časopisu PLOS Medicine.

Znastveniki že dlje časa opozarjajo na klimatske spremembe, ki s seboj prinašajo vse bolj ekstremne vremenske pogoje širom sveta od vročinskih valov do orkanov.

Avtorji izpostavljajo, da gre doslej za najbolj obširno študijo, ki raziskuje umrljivost zaradi vročinskih valov, za katere predvidevajo, da se bodo vse močnejši. "Vročinski valovi bodo vse bolj pogosti, močnejši in trajali bodo dlje časa," je poudaril izredni profesor Univerze Monash v Avstraliji Yuming Guo.

Sonce Opozorila Svet Kaj takšnega se ni zgodilo dva tisoč let

Strokovnjaki predvidevajo, da bo največji porast umrljivosti na območju ekvatorja. Najbolj izpostavljena država, Kolumbija, bi lahko v obdobju od leta 2031 naprej do leta 2080 v primerjavi z obdobjem od leta 1971 do 2010 utrpela celo dva tisoč odstotkov več prezgodnjih smrti zaradi ekstremne vročine. Podobno zvišanje umrljivosti naj bi grozili Filipinom in Braziliji.

Študija med drugim poudarja tudi, da bodo številke lahko bistveno nižje, če na Zemlji vendarle uspemo ublažiti vplive toplogrednih plinov.

Oblaki, Baltiško morje Smrtni primer Svet Morje je polno nevarnih bakterij in parazitov Vročina Neobičajno Svet Strokovnjaki odgovarjajo, kaj se dogaja z vremenom

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.