Svet
33836 ogledov

Prihaja peklenski vročinski val: Ogrelo se bo do 47 stopinj Celzija

Vročina Reuters
Pričakujejo, da se bo to zgodilo že ta konec tedna.

Trenutni evropski rekord je 48 stopinj Celzija, ki so ga zabeležili v Atenah julija 1977. Vremenoslovci pričakujejo, da bo z novim vročinskim valom, ki je zajel Evropo, ta rekord padel. Temperature v Španiji in na Portugalskem se namreč nezadržno dvigujejo. 

Zaradi vročega zraka, ki prihaja iznad Afrike, naj bi se temperature danes in jutri dvignile do 47 stopinj Celzija. Portugalski rekord je 47,4 stopinje Celzija iz leta 2003, medtem ko je španski rekord le za 0,4 stopinje nižji, izmerili pa so ga julija lani. 

vročinski val Italija | Avtor: Epa Epa

Španski vremenoslovci so že izdali opozorilo, ki velja najmanj do nedelje. Na jugozahodu države bo vročinski val najbolj intenziven. Rdeči alarm je razglašen tudi za jug Portugalske. Opozorila so izdali tudi v Italiji za osrednji in severni del države. Rdeči alarm je tako izdan za mesta Rim, Firence in Benetke. 

Portugalski vremenoslovci pravijo, da se letošnji vročinski val lahko primerja s tistim leta 2003. V večini državi se temperatura tudi ponoči giblje med 25 in 30 stopinjami Celzija. 

Izredno visoke temperature so zajele tudi Veliko Britanijo in sever Evrope. Švedski znanstveniki zaskrbljeno spremljajo ledenik na vrhu gore Kenekaise, ki se topi po nekaj centimetrov na dan. Norveški upravljavec cest opozarja voznike, naj bodo pozorni na jelene in ovce, ki iščejo zavetje pred vročino v predorih. V sredo je temperatura v Finnmarku znotraj arktičnega kroga dosegla 31,2 stopinje Celzija, navaja britanski BBC. 

naliv neurje dež Arso opozarja Slovenija Oranžni alarm: Popoldne nevihte in toča

dezurni@zurnal24.si 
 

Komentarjev 6
  • Avatar vec
    vec 21:56 03.avgust 2018.

    Nč ene 600 samomorov VEČ je za pričakovat, or tega 670 v SLO

  • Matilda_Gowing 14:46 03.avgust 2018.

    Google Posli ..... Želite, da bi z denarjem doma opravljali osnovno delo z računalnikom ali prenosnikom za 2 do 3 ure na dan, plačali 200 € do 300 € na uro in prejeli plačo na teden ter izbrali svoje delovnii ...prikaži več čas ... ...... ➤➤➤➤➤➤➤ www.Earn91.Com

  • Tomaz_321 14:24 03.avgust 2018.

    Izgleda pa kot človeška faca če pogledaš