Slovenija
7634 ogledov

Pripravite se, alarm bo svetil še nekaj dni!

Vročina
Pričakuje se, da bo oranžni alarm ostal v veljavi vse do ponedeljka.

Za območje jugozahodne Slovenije je razglašen oranžni alarm, saj bodo v prihodnjih dneh vztrajale visoke temperature. Na Arsu opozarjajo, da bodo visoke temperature vplivale na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije. Poleg visokih temperatur sta za to območje izdana še rumena alarma zaradi neviht in požarne ogroženosti narave.

Za preostale dele države je razglašen rumeni alarm zaradi visokih temperatur in pojava neviht. Predvsem po nižinah Primorske in v mestnih središčih bo danes in v prihodnjih dneh velika toplotna obremenitev.

toča | Avtor: Arso Arso
V zraku je veliko vlage, zato bo danes popoldne in v petek še naprej soparno, nastajale bodo plohe in nevihte, krajevno tudi z močnejšimi nalivi, opozarjajo na agenciji. 

Kot je razvidno iz podatkov agencije za okolje, je verjetnost pojava toče zelo velika. Ob 13.50 je bila v večjem delu države verjetnost trenutnega pojavljanja toče velika. 

Priporočljivo je, da se sredi dneva in popoldne zadržujete v senci in se izogibate velikim fizičnim naporom. Priporoča se uživanje lahke hrane in uživanje zadostne količine tekočin. Ponoči in zgodaj zjutraj zračite bivalne prostore, na soncu parkirana vozila pa pred začetkom vožnje dobro prezračite. 

Vreme: Resen poziv Arsa - Vročina | Avtor: EPA EPA

Visoke temperature bodo vztrajale

Tudi to noč lahko pričakujemo pojav krajevnih padavin. Jutri bo na Primorskem sončno, drugje bo pihal šibek vzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 21, na Primorskem do 25, najvišje dnevne pa od 27 do 31, na Primorskem od 32 do 36 stopinj Celzija. 

V soboto in nedeljo bo sončno, predvsem v hribih bodo popoldne nastale posamezne nevihte. Pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem večinoma šibka burja.

Naši kraji bodo tudi prihodnji teden pod vplivom obsežnega območja visokega zračnega tlaka nad osrednjo Evropo. V torek bo Slovenijo prešla neizrazita vremenska fronta, ko bo nekoliko povečana verjetnost za krajevne padavine. Vroče in soparno bo, najvišje temperature pa se bodo gibale malo prek 30 stopinj Celzija. 

opozorilo alarm vreme | Avtor: Meteoalarm Meteoalarm

  Vročinski val Vizita za živali Preprosti nasveti, kako pomagati psu v vročini

opozorilo alarm vreme | Avtor: Meteoalarm Meteoalarm
Za Hrvaško izdan rdeči alarm

Meteoalarm je za posamezne regije na Hrvaškem, natančneje za območje Dubrovnika, Splita, Knina in Reke, izdal rdeči alarm zaradi visokih temperatur.

Vroče je tudi v drugih predelih Evrope. Na Iberskem polotoku se pripravljajo na zelo vroče dni, ko naj bi se ogrelo tudi nad 45 stopinj Celzija. Obstaja možnost, da bi padel temperaturni rekord. 1. avgusta 2003 so v Amaraleji izmerili 47,4 stopinj Celzija. 

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 14:38 02.avgust 2018.

    sploh ni res za točo, spet lažete

  • Avatar praufo
    praufo 14:24 02.avgust 2018.

    ubogi narod pa rine dol v hrvatijo, pa makar bo 50, nima veze, "poletje je, malo je vroče, gremo v senco, veliko tekoćine pijemo in to je to" ... siromaki, skuhajte se, voda ne pomaga, če je ozračje konstantno pregreto, ...prikaži več poglejte samo rastline ... ne ne, človek pa zdrži vse, dokler ga kap ne ubriše, pol ma pa dost