Slovenija
13513 ogledov

Oranžni alarm: Popoldne nevihte in toča

naliv neurje dež
Deset minut je dovolj, da se razmere povsem spremenijo, opozarjajo na agenciji za okolje.

Mirnemu jutru bo, tako kot včeraj, sledilo vremensko precej bolj burno popoldne. Agencija za okolje RS (Arso) napoveduje, da se bo vroče in soparno vreme nadaljevalo tudi danes. V notranjosti bodo tako spet nastale nevihte z močnejšimi nalivi in sunki vetra, zaradi česar so za večji del države razglasili oranžni alarm. Krajevno je možen tudi nastanek toče, svarijo. Ob tem dodajajo, da je v takih razmerah lahko že 10 minut dovolj, da se vremenska situacija povsem obrne. Nevihte bodo bolj pogoste v vzhodni polovici države. 

Zaradi povečane vlažnosti je še naprej zelo visoka toplotna obremenitev. Na Primorskem in v mestnih središčih tako še vedno ostaja opozorilo pred veliko toplotno obremenitvijo. Zaradi burje se je povečala tudi požarna ogroženost. 

oranžni alarm vreme | Avtor: Arso Arso

Na Arsu pravijo, da je ozračje "nasičeno" z vlago. Včeraj zjutraj so nad Ljubljano s sondažnim balonom izmerili eno najvišjih vrednosti količine vodne pare v ozračju. Stolpec padavinske vode je znašal 45 litrov na kvadratni meter, kar je bolj značilno za tropska območja kot Srednjo Evropo. Kot pravijo, so za naše kraje poleti običajne vrednosti okrog 30 litrov na kvadratni meter ali manj. 

Stolpec padavinske vode je višina padavin, če bi vsa vodna para iz ozračja enakomerno padla na tla v obliki dežja. 

Včeraj popoldne so nevihte zajele predvsem vzhodni del države, kjer so imeli gasilci veliko dela s prečrpavanjem vode in odstranjevanjem podrtih dreves. Zaradi udara strela, ki je poškodovala več oseb, so morali posredovati na območju Velike planine.

Podrto drevo v Brestanici | Avtor: M. K. M. K.

Kakšen bo konec tedna?

Jutri bo pretežno jasno. Verjetnost vročinskih neviht bo majhna. Na Primorskem bo še pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 20, na Primorskem do 24, najvišje dnevne od 28 do 32, na Primorskem okoli 34 °C.

V nedeljo in ponedeljek bo sončno in vroče. Popoldne bodo možne posamezne vročinske nevihte.

Naši kraji bodo še pod vplivom obsežnega območja visokega zračnega tlaka nad osrednjo Evropo. V torek nas bo prešla neizrazita vremenska fronta.

Prihodnji teden se bo nadaljevalo sončno vreme. Vroče in soparno bo. Verjetnost za krajevne padavine bo nekoliko povečana predvsem v torek. Najvišje temperature bodo malo prek 30 °C.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Matilda_Gowing 14:46 03.avgust 2018.

    Google Posli ..... Želite, da bi z denarjem doma opravljali osnovno delo z računalnikom ali prenosnikom za 2 do 3 ure na dan, plačali 200 € do 300 € na uro in prejeli plačo na teden ter izbrali svoje delovnii ...prikaži več čass ... ...... ➤➤➤➤➤➤➤ www.Earn91.Com

Sorodne novice