Dojenčki za rešetkami

Foto: Žurnal24 (Foto: Nino Verdnik)
V ženskem zaporu v Johannesburgu je trenutno za rešetkami 27 dojenčkov. Edini "zločin", za katerega so krivi, je, da so se rodili tamkajšnjim zapornicam. Strokovnjaki zaskrbljeni zaradi posledic.
Oglej si celoten članek

V ženskem zaporu v Johannesburgu v Južni Afriki je trenutno 27 otrok, starih do dve leti, ki za hladnimi zidovi in temnimi hodniki "prestajajo kazen" skupaj s svojimi materami oziroma zapornicami.

Čeprav so v svetu razširjene polemike o tem, ali je vzgajanje otroka za rešetkami primerno, je v Južni Afriki zapornicam to dovoljeno. Kljub temu si v zaporih vse bolj zavzemajo za spremembo zakona, saj po njihovem bivanje med  visokimi zidovi, za bodečo žico in z osamljenostjo pri otrocih lahko pusti trajne posledice.

"Zaklepanje za rešetke za otroke ni dobro," meni Sisakele Zwane, vodja prenatrpanega zapora za ženske v Johannesburgu. "To ni prijetna zadeva. Zapor ne prispeva k rasti človeka, zato za otroke, ki bivajo znotraj objekta, to gotovo ni dobro," je še dodala.

V zaporu jih hranijo, oblačijo in učijo
Zapornice z novorojenčki sicer najprej bivajo v ločenem, bolnišničnem krilu zapora, dojenčke pa materam prvič odvzamejo pri starosti šestih mesecev in za njih skrbijo v dnevni oskrbi, poroča CNN. V zaporu jih pristojni hranijo, oblačijo in izobražujejo.

Na "jutranje štetje" tudi otroci
Zapornica Moipane Nkwana je v zaporu pristala zaradi goljufije, vanj pa je prišla, ko je pričakovala petega otroka, težko pričakovanega dečka.

"Je edini deček med dvema paroma dvojčic ... in zdaj sem z njim v zaporu ... Zakaj zdaj, se sprašujem ... na koncu dneva odgovora ni. Izziv moraš sprejeti in iti naprej," je dejala. Dotlej bosta s sinom spala v majhni sivi celici.  Upoštevanje strogih pravil paznikov, kot je denimo jutranji postroj v vrsto, pa na otroka vpliva zelo negativno, je še dodala. "Otrok ne razume zunanjega sveta,"  je povedala Nkwana.

V Južni Afriki lahko otroci z materjo v zaporu bivajo do petega leta starosti, a pristojni v zaporih zdaj opozarjajo na negativne psihološke posledice. V iskanju rešitev je padla tudi ideja, da bi materam kazen "odložili", dokler ne bi otrok dopolnil določene starosti, ko bi ga lahko oddala družini ali v rejništvo.

Čeprav se Nkwanina zaporna kazen izteka, se dobro zaveda, da bo nekoč prišel dan, ko jo bo sin vprašal, zakaj je odraščal med neznanci na hladnih betonskih tleh v največjem zaporu v Johannesburgu. "Na to preprosto ne moreš odgovoriti,"  je še povedala Nkwana v intervjuju za ameriško televizijo. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.