Svet
19480 ogledov

Varnostnika želela ubiti Zelenskega, filmska aretacija

varnostniki aretacija Volodimir Zelenski Profimedia Ukrajinci so osumljenca prijeli po posredovanju protiobveščevalne službe.
Umor ukrajinskega predsednika naj bi bil darilo Vladimirju Putinu.

Ukrajinska varnostna služba SBU je danes sporočila, da je pridržala dva ukrajinska varnostnika, ki naj bi v sodelovanju z Moskvo načrtovala umor ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega

Dodala je, da si je Rusija prizadevala identificirati posameznike blizu varnostnemu osebju Zelenskega, ki bi lahko predsednika vzeli za talca in ga ubili.

"Preiskovalci protiobveščevalne in varnostne službe so preprečili načrte ruske varnostne službe FSB za umor predsednika Ukrajine in drugih predstavnikov vojaškega in političnega vodstva države," je na družbenih omrežjih zapisal SBU.

Ob tem je poudaril, da so razbili mrežo ruskih agentov in pridržali dva ukrajinska polkovnika, ki naj bi Rusiji posredovala zaupne informacije.

Ukrajinski viri navajajo še, da naj bil atentat na Zelenskega zamišljen kot darilo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu ob njegovi vnovični inavguraciji.

Več poskusov

Volodimir Zelenski | Avtor: Profimedia Profimedia

Zelenski je bil sicer po trditvah Kijeva od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja 2022 že večkrat tarča operacij ruskih obveščevalnih služb.

Na Poljskem so denimo aprila aretirali moškega, osumljenega stikov z ruskimi obveščevalnimi službami in pomoči pri pripravi atentata na Zelenskega. 

SBU pa je avgusta lani sporočil, da je aretiral žensko, ki je poskušala odkriti podrobnosti o potovanjih ukrajinskega predsednika izven Kijeva.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 46
  • Nelaži 12:22 09.maj 2024.

    zelenko je tako kot biden copy paste "glumac, ki glumi gjivu" in ima v ozadju vedno dvojnika za vsak slučaj. Atentat na njega nič ne reši. Vprašanje katera kopija je ta sedanji. ;)

  • endrug 11:19 09.maj 2024.

    Upam, da naši obveščevalci pridno beležijo naslove proruskih izdajalcev. Tu jih mrgoli.

  • leonardo 10:06 08.maj 2024.

    Hm, no ja, nobene škode ne bi bilo, če bo s seboj na drugi svet vzel še netanjahuja. Verjetno bi se tudi kakšnemu Izraelcu, ki ima majhno slabo vest zaradi umrlih Palestincev, odvalil kamen od srca.

Sorodne novice