Svet
12 ogledov

Dojenčki za rešetkami

(Foto: Nino Verdnik) Žurnal24 main
V ženskem zaporu v Johannesburgu je trenutno za rešetkami 27 dojenčkov. Edini "zločin", za katerega so krivi, je, da so se rodili tamkajšnjim zapornicam. Strokovnjaki zaskrbljeni zaradi posledic.

V ženskem zaporu v Johannesburgu v Južni Afriki je trenutno 27 otrok, starih do dve leti, ki za hladnimi zidovi in temnimi hodniki "prestajajo kazen" skupaj s svojimi materami oziroma zapornicami.

Čeprav so v svetu razširjene polemike o tem, ali je vzgajanje otroka za rešetkami primerno, je v Južni Afriki zapornicam to dovoljeno. Kljub temu si v zaporih vse bolj zavzemajo za spremembo zakona, saj po njihovem bivanje med  visokimi zidovi, za bodečo žico in z osamljenostjo pri otrocih lahko pusti trajne posledice.

"Zaklepanje za rešetke za otroke ni dobro," meni Sisakele Zwane, vodja prenatrpanega zapora za ženske v Johannesburgu. "To ni prijetna zadeva. Zapor ne prispeva k rasti človeka, zato za otroke, ki bivajo znotraj objekta, to gotovo ni dobro," je še dodala.

V zaporu jih hranijo, oblačijo in učijo
Zapornice z novorojenčki sicer najprej bivajo v ločenem, bolnišničnem krilu zapora, dojenčke pa materam prvič odvzamejo pri starosti šestih mesecev in za njih skrbijo v dnevni oskrbi, poroča CNN. V zaporu jih pristojni hranijo, oblačijo in izobražujejo.

Na "jutranje štetje" tudi otroci
Zapornica Moipane Nkwana je v zaporu pristala zaradi goljufije, vanj pa je prišla, ko je pričakovala petega otroka, težko pričakovanega dečka.

"Je edini deček med dvema paroma dvojčic ... in zdaj sem z njim v zaporu ... Zakaj zdaj, se sprašujem ... na koncu dneva odgovora ni. Izziv moraš sprejeti in iti naprej," je dejala. Dotlej bosta s sinom spala v majhni sivi celici.  Upoštevanje strogih pravil paznikov, kot je denimo jutranji postroj v vrsto, pa na otroka vpliva zelo negativno, je še dodala. "Otrok ne razume zunanjega sveta,"  je povedala Nkwana.

V Južni Afriki lahko otroci z materjo v zaporu bivajo do petega leta starosti, a pristojni v zaporih zdaj opozarjajo na negativne psihološke posledice. V iskanju rešitev je padla tudi ideja, da bi materam kazen "odložili", dokler ne bi otrok dopolnil določene starosti, ko bi ga lahko oddala družini ali v rejništvo.

Čeprav se Nkwanina zaporna kazen izteka, se dobro zaveda, da bo nekoč prišel dan, ko jo bo sin vprašal, zakaj je odraščal med neznanci na hladnih betonskih tleh v največjem zaporu v Johannesburgu. "Na to preprosto ne moreš odgovoriti,"  je še povedala Nkwana v intervjuju za ameriško televizijo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.