Svet
798 ogledov

Namestnik ruskega obrambnega ministra v priporu

Timur Ivanov Profimedia
Razkošen življenjski slog, ki bi si ga s svojo uradno plačo težko privoščil. Več sto tisoč evrov naj bi z ženo porabila za nakit, oblačila, zabave in najem luksuznih nepremičnin ter jaht na jugu Francije.

Ruske oblasti so danes zaradi obtožb o sprejemanja podkupnin priprle namestnika ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja, Timurja Ivanova, je sporočilo moskovsko pravosodje. Primer domnevne korupcije Ivanova je sicer že leta 2022 razkrila ekipa pokojnega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. 48-letni namestnik ministra obtožbe zanika.

"Namestnik obrambnega ministra Rusije je bil poslan v preiskovalni pripor," je na družbenih omrežjih sporočila tiskovna služba moskovskih sodišč. Po njenih navedbah Ivanovu zaradi sprejemanja podkupnin "v posebno velikem obsegu" grozi do 15 let zapora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več neodvisnih ruskih medijev je v preteklosti trdilo, da so Ivanov in njegova družina pridobili veliko premoženje s podkupninami za pogodbe, ki jih je ta sklenil na ministrstvu, kjer je bil odgovoren za vojaške infrastrukturne projekte, poroča britanski BBC.

Razkošen življenjski slog

Decembra 2022 je Fundacija za boj proti korupciji, ki jo je ustanovil pokojni oporečnik Navalni, Ivanova obtožila sodelovanja v korupcijskih shemah med gradnjami na ozemljih v Ukrajini, ki jih zaseda Rusija.

Razkrila je na tisoče elektronskih sporočil Ivanove soproge, iz katerih je bil razviden njun razkošen življenjski slog, ki bi si ga s svojo uradno plačo težko privoščil. Več sto tisoč evrov naj bi porabila za nakit, oblačila, zabave in najem luksuznih nepremičnin ter jaht na jugu Francije.

Ivanov, ki obtožbe zanika, bo v priporu v moskovskem zaporu Lefortovo ostal vsaj do 23. junija, navaja ruska tiskovna agencija Tass. Njegovo priprtje je sicer redek primer ukrepanja proti članu ruske vladajoče elite, znotraj katere naj bi mnogi svoje položaje izkoriščali za kopičenje osebnega premoženja.

Od začetka vojne v Ukrajini so proti Ivanovu sankcije uvedli v EU, ZDA in Združenem kraljestvu. Unija ga ob tem opisuje kot desetega človeka v hierarhiji ruskega vojaškega vodstva, navaja BBC.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
 • Kmodri_ 00:10 25.april 2024.

  A ni le Zeleni koruptiran? Aja, ni, tudi Putlerjava soldatsska je! Kmalu bo po povbljen na çpčajček z dodatkom novičoka ali Polonija!

 • Avatar luckyss1
  luckyss1 15:43 24.april 2024.

  Kaj pa Zelenski & company....Je kurcosvirač že preštel svoje vile in stanovanja, ki jih njegova žena kupuje po celem svetu ?! https://www.youtube.com/watch?v=6Up6HoEvqls

 • Ender3 15:04 24.april 2024.

  Tako se bori proti korupciji. Pri nas ostaja na nivoju medsebojnega obtožejevanja in kdo je imel pri tem večje koristi. V kaznovalno politiko pa poseže celo US, ko je treba oprostiti nekoga z imuniteto, ki mu ne pritiče..