Svet
6618 ogledov

Odločitev je padla: Razpustili bodo javno radiotelevizijo RTVS

TV studio televizijski studio televizija kamere kamera
1/3
Profimedia
Slovaška vlada populističnega premierja Roberta Fica je danes potrdila predlog zakona, ki predvideva razpustitev javne radiotelevizije RTVS in njeno preoblikovanje v novo medijsko institucijo. Opozicija je do poteze kritična in vladi očita, da skuša javni zavod RTVS zamenjati s propagandnim medijem.

Vlada je danes potrdila sporen zakonski predlog, ki ga je predlagala ministrica za kulturo Martina Šimkovičova. Med spremembami, ki jih prinaša predlog, je preimenovanje RTVS v Slovaško televizijo in radio (STVR). Generalnega direktorja bi volil devetčlanski svet, pri čemer bi štiri imenovalo ministrstvo za kulturo, pet pa parlament, poroča slovaška tiskovna agencija TASR.

Ne le Šimkovičova, tudi Fico je vodstvo RTVS večkrat kritiziral, da je do njih pristransko, vendar pa generalnega direktorja in njegove ekipe, izvoljene za mandatno obdobje do leta 2027, zaradi veljavne pravne podlage niso mogli odstaviti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Opozicijski politiki in novinarji, ki so kritični do vlade, že več tednov obtožujejo vladno koalicijo, da želi RTVS, ki v javnomnenjskih raziskavah velja za objektivnega in zaupanja vrednega, zamenjati s propagandnim medijem, naklonjenim vladi.

Končno odločitev lahko sprejme le parlament, v katerem pa imajo tri vladne stranke zadostno večino. Fico je za TASR povedal, da pričakuje odločitev parlamenta junija.

TV studio televizijski studio televizija kamere kamera | Avtor: Profimedia Profimedia

Več nevladnih organizacij je že napovedalo, da se bodo v zvezi s predlogom zakona o javni radioteleviziji obrnile na Evropsko komisijo in Evropski parlament. Opozoriti želijo na sporne načrte vlade, ki so po njihovem v nasprotju z novim evropskim aktom o svobodi medijev, poroča TASR.

Sredi marca je več tisoč ljudi v Bratislavi in Košicah protestiralo proti načrtom vlade za preoblikovanje slovaške radiotelevizije. K protestom sta pozvali liberalni opozicijski stranki Progresivna Slovaška ter Svoboda in solidarnost (SaS), ki vladi očitata, da želi RTVS spraviti pod svoj nadzor.

Komentarjev 9
  • jezero 07:05 28.april 2024.

    Evo, v naši ulici nore TV ne gledajo! Čeprav je zastonj.

  • bobubob 10:43 26.april 2024.

    Populistični? A levičarji pa niso populistični? In da ZDA nima vohunov? Samo še čakam, da bodo razglasili - dneva ni, je samo noč. Živeli BLM modreci !

  • LukaMB 16:57 25.april 2024.

    Ender3 se strinjam, če državljani plačujemo potem pomeni da oglasov ne sme biti.