Europol udaril po mafiji, več obsežnih racij v Evropi

Foto: Profimedia Obsežne racije v več evropskih državah Foto: Profimedia Obsežne racije v več evropskih državah Foto: Profimedia Obsežne racije v več evropskih državah Foto: Profimedia Obsežne racije v več evropskih državah
V več evropskih državah kot tudi v Sloveniji danes izvajajo obsežno operacijo proti italijanski mafiji 'Ndrangheta. Skupno so pridržali več kot 100 ljudi, večino v Italiji, številne pa tudi v Nemčiji, kjer v racijah sodeluje okrog 1000 policistov.
Oglej si celoten članek

V operaciji so sodelovale Belgija, Nemčija, Italija, Francija, Portugalska, Španija, Romunija in Slovenija, je sporočil Europol, ki poleg tega navaja še sodelovanje Brazilije in Paname. V Sloveniji so glede na sporočilo sodelovali preiskovalni sodnik in tožilstvo v Novi Gorici, pa tudi policija in uprava kriminalistične policije.

O racijah tako v Nemčiji kot v več drugih državah so javnost v skupnem sporočilu med drugim obvestila tožilstva zveznih dežel Bavarske, Posarja, Porenja-Severne Vestfalije in Porenja-Pfalškega. V Nemčiji so preiskali okrog 100 poslopij, vključno z zasebnimi hišami, stanovanji, pisarnami in drugimi poslovnimi stavbami. Izvršili so približno 30 nalogov za aretacijo.

Po navedbah nemške policije so bile racije in aretacije del operacije "Eureka", ki velja za eno največjih preiskav proti organiziranemu kriminalu v zadnjem času, poroča nemški časnik Bild. Nemške, belgijske in italijanske oblasti tako že tri leta preiskujejo kriminalno italijansko združbo. Preiskovalcem iz Belgije in Italije je med oktobrom 2019 in januarjem 2022 uspelo izslediti uvoz in trgovino s skoraj 25 tonami kokaina, prav tako so odkrili tok denarja, ki je potekal iz Kalabrije v Belgijo, na Nizozemsko in v Južno Ameriko v višini 22 milijonov evrov.

Istočasno so racije v okviru skupne operacije, ki jo na prošnjo protimafijskega tožilstva v Italiji usklajujeta Europol in Eurojust, izvajale tudi oblasti v Italiji, Španiji, Belgiji in na Portugalskem. Italijanska policija poroča o skupno 108 aretacijah, od katerih so jih večino opravili prav v Italiji.

O operaciji in več kot 100 pridržanih je poročalo tudi tožilstvo v Bruslju, od koder so sporočili, da so v Belgiji izvedli približno 20 racij. "Brez dvoma gre za največjo operacijo proti kalabrijski mafiji v Evropi doslej," je na novinarski konferenci dejal tiskovni predstavnik belgijskega tožilstva Eric Van Duyse.

V Italiji je v operaciji po njegovih besedah sodelovalo 1400 policistov, v Nemčiji pa 1000. Preiskave naj bi temeljile na podlagi naloga belgijskega sodnika, ki je primere preiskoval od leta 2018, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

'Ndrangheta ena najvplivnejših mafij v Evropi

'Ndrangheta, ki ima sedež v Kalabriji na jugu Italije, velja za eno največjih in najvplivnejših kriminalnih organizacij v Evropi. Danes pridržanim med drugim očitajo pranje denarja, izogibanja davkom, goljufije in tihotapljenje drog.

Kot navaja Europol, se je skupina v glavnem posvečala mednarodni trgovini z drogami iz Južne Amerike v Evropo, pa tudi v Avstralijo. Kot so ugotovili, je mafijska skupina sodelovala s kolumbijskim kriminalnim združenjem in albansko skupino, ki deluje v Ekvadorju in več evropskih državah.

 

 

Klani 'Ndranghete so bili poleg tega glede na zadnje ugotovitve udeleženi v mednarodni trgovini z orožjem, ki je potekala iz Pakistana v Južno Ameriko. Orožje naj bi zagotavljali v zameno za pošiljke kokaina.

Preiskovalci so sledili toku denarja v obsežnem globalnem sistemu pranja denarja, v katerem je prihajalo do ogromnih vlaganj v Belgiji, Nemčiji, Italiji, na Portugalskem, v Argentini, Urugvaju in Braziliji. Kriminalna skupina je svoje dobičke vlagala v nepremičnine, restavracije, hotele, avtopralnice, supermarkete in druge komercialne dejavnosti, še navaja Europol.

Notranji minister Porenja-Pfalškega Michael Ebling je današnjo operacijo opisal kot "učinkovit udarec" mafiji. "Danes je bil poslan jasen signal, da v Evropi ni prostora za organiziran kriminal," je sporočil.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 12:47 4. Maj 2023.

    V Sloveniji ima mafija svojo državo

  • 12:19 3. Maj 2023.

    Kaj pa bruseljska uradniška mafija? Je še mnogo bolj nevarna, saj povzroča globalne vojne, zastrupljanja in ostalo nasilje vseh sort?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.