Svet
11121 ogledov

Kremelj zbodel Belo hišo, Rusija spremenila taktiko

uničen tank Ukrajina Epa Uničen tank na bojišču v Ukrajini.
Iz Washingtona je prišla informacija, ki so jo v Moskvi kategorično zanikali.

Kremelj je danes zanikal navedbe ZDA o velikih ruskih izgubah v Ukrajini, ki temeljijo na podatkih ameriških obveščevalcev. "Popolnoma izmišljeno," se je na oceno ZDA, da je v zadnjih petih mesecih v spopadih v Ukrajini umrlo več kot 20.000 ruskih vojakov, odzval tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Washington nima možnosti navesti nobenih konkretnih številk, teh informacij nimajo," je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax, ki jo povzema dpa dejal Peskov.

Po navedbah Washingtona je v petih mesecih srditih spopadov v Ukrajini umrlo več kot 20.000 ruskih vojakov, še okoli 80.000 pa je bilo ranjenih. Kot je pri tem dejal tiskovni predstavnik Bele hiše za nacionalno varnost John Kirby, je približno polovica padlih borcev iz vrst ruske najemniške vojaške skupine Wagner.

Peskov je ZDA svetoval, naj se "ravna po številkah, ki jih rusko obrambno ministrstvo pravočasno objavi". Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je sicer o številu ruskih žrtev nazadnje govoril septembra lani, ko je navedel 5937 žrtev, poroča dpa. Novembra lani je tiskovni predstavnik uprave v Donecku, ki je zvesta Moskvi, prav tako potrdil smrt 3930 borcev iz te regije, ki verjetno niso bili vključeni v statistiko, ki jo je obelodanil obrambni minister.

Na splošno pa strokovnjaki menijo, da so te številke precej podcenjene. Tudi Ukrajina skorajda ne objavlja zanesljivih podatkov o žrtvah v svojih vrstah, še poroča dpa.

Testirajo zračno obrambo

pokopališče Ukrajina | Avtor: Epa Epa

Rusija je spremenila svojo taktiko v invaziji in je po navedbah ukrajinskih oblasti pričela namerno izvajati zračne napade na stanovanjska območja. S tem pa naj bi Moskva poskušala izzvati predčasno ukrajinsko protiofenzivo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Nobenega dvoma ni, da izvajajo neposredne napade na civilne stanovanjske hiše ali lokacije z veliko hišami, ki pripadajo civilnemu prebivalstvu," je danes dejal svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. Ob tem je opozoril, da je eden od ciljev spremembe ruske taktike tudi izzvati predčasno protiofenzivo.

Prepričan je, da je bil namen zadnjih ruskih raketnih napadov preizkusiti, ali je Ukrajina sposobna zaščititi svoj zračni prostor. Ruski napadi so v zadnjih dneh terjali več smrtnih žrtev, zlasti v mestu Uman, kjer naj bi bilo v petek ubitih več kot 20 ljudi.

Komentarjev 14
  • Avatar Syn
    Syn 10:09 03.maj 2023.

    Američani so prisiljeni lagat, saj se še vedno pričakujejo utopično Ukronacistično ofenzivo, ki je nikoli ne bo. Če pa že bo, bodo pa Wagnerjevci poskrbeli, da bo trajala nekaj ur ali mogoče največ en dan.

  • Stane Adamič 08:29 03.maj 2023.

    Rusi vedno prinesejo samo smrt, bedo, revščino, nazadovanje.... NIKOLI v zgodovini niso nobenemu narodu prinesli napredka, blagostanja ali kaj dobrega. NIKOLI!

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 07:08 03.maj 2023.

    Podkleteni zarukanci seveda nimate kapacitet za logično razmišljanje, sicer bi vedeli, da nobena vojska niu tako usekana, da bi trošila omejene resurse dragih raket na stanovanjske bloke..So se pa ukrajinski nacoti po svoji stari navadi skrili med civiliste od koder ...prikaži več delujejo s svojimi himarsi in s-300...Kar sklatijo, seveda pade dol in spodaj so stanovanjski bloki..Kreteni..

Sorodne novice