Slovenija
963 ogledov

Na ukrajinsko fronto tudi slovenski oklepniki

stajerska05.07.09...slovenska vojska...maribor...patrie...patria...oklepniki 8x8 Barbara Bradač Fotografija je simbolična.
Slovenija je v Ukrajino dostavila 20 oklepnikov tipa pandur, namenjenih za prevoz pehote. V Slovenski vojski so bili 24 let, šlo naj bi za najmanj staro orožje, ki ga je Slovenija doslej poslala Ukrajini

Glede na navedbe virov, ki jih navaja portal 24ur, je bil transport v Ukrajino v popolni tajnosti zaključen v tem tednu. Sama operacija naj bi trajala več mesecev, saj so morali oklepnike pripraviti, servisirati in organizirati prevoz.

Po štiri oklepnike valuk naj bi v eno od bližnjih držav prepeljali s strateškim transportnim letalom C17. Vmesni postanek je bil po poročanju portala v enem od dveh logističnih zbirnih centrov za pomoč Ukrajini na Poljskem ali Slovaškem. Transport naj bi se nekoliko zavlekel zaradi zadnjih dogodkov v Sudanu.

Slovenski valuk je posodobljena in licenčna različica lahkega večnamenskega kolesnega pehotnega bojnega vozila pandur, ki je zgrajeno v Sloveniji. Oborožen je lahko z mitraljezom 12,7 mm ali avtomatskim bombometom. V sestavi Slovenske vojske jih je bilo 85.

Portal 24 ur še navaja, da je v obrambo proti ruski agresiji Ukrajini do sedaj Slovenija poslala 28 tankov M55S, 35 oklepnikov z gosenicami M80A, 16 havbic M2A1, 20 vozil HMMWV (humvee) in številno drugo oborožitev ter opremo.

Na obrambnem ministrstvu so za STA navedli, da poročil ne komentirajo skladno s sklepom vlade, po katerem so podatki o slovenski vojaški pomoči Ukrajini tajni.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 45
  • LukaMB 23:05 27.april 2023.

    MS - simbol zmage nad fašizmom in nacizmom je RDEČA ZVEZDA (bilo to všeč tebi, meni ali NE nima nobene veze, ker je mednarodni simbol zmage nad fašizmom in nacizmom), Rusija je pravna naslednica Sovjetske Zveze, Sovjetska Zveza takrat oz. ...prikaži več Rusija danes ima vse privilegije po zakonu in memorandumih, da uniči ponovno obujanje fašizma in nacizma kjerkoli po svetu, ima celo obligatorij, da se kaj takšnega kot fašizem in nacizem ne pripeti ponovno, če bo potrebno bodo pobili vse nato teroriste.

  • LukaMB 22:52 27.april 2023.

    MS - Teksas je MEKSIKO! Samo da boš vedel.

  • LukaMB 22:51 27.april 2023.

    Gremo govoriti o ameriškemu genocidu nad Indijanci, o Avstralcih-Britancih in genocidu nad Aborigini mamico ti holodomorsko MS-jevo gnilo.