Svet
6639 ogledov

V Ukrajino še ena velika evropska pošiljka orožja

Mig-29 Poljska Epa Poljska letala Mig-29 bodo kmalu ukrajinska.
Poljaki bodo odstopili letala, veliko članic EU pa dodatno strelivo.

Nemška vlada je danes Poljski odobrila dobavo bojnih letal sovjetske izdelave MiG-29 Ukrajini. Gre za letala iz nekdanjih zalog narodne ljudske armade Nemške demokratične republike, ki jih je Berlin leta 2002 prodal Varšavi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pogodbe, sklenjene ob dobavi nemške vojaške opreme, praviloma določajo, da se mora z njihovo dobavo v druge države strinjati nemška vlada. Ta je vlogo odobrila v le nekaj urah. Nemški obrambni minister Boris Pistorius je odločitev vlade že pozdravil. "To dokazuje, da se je na Nemčijo mogoče zanesti," je dodal.

Od 23 lovcev, ki jih je Varšava prejela leta 2002, jih je po navedbah svetovalca poljskega predsednika Andrzeja Dude Jaceka Siewiere danes na zalogi približno ducat.

V okviru vojaške pomoči namerava Poljska Ukrajini v prihodnosti poslati tudi vseh svojih 28 bojnih letal tipa MiG-29. Kot prva pa je že konec marca štiri bojna letala Ukrajini predala Slovaška.

Milijon izstrelkov v 12 mesecih

Svet EU je danes odobril podporo v vrednosti milijarde evrov v okviru Evropskega mirovnega instrumenta (EPF). S tem ukrepom bo EU državam članicam omogočila, da si v obdobju od 9. februarja do 31. maja 2023 povrnejo stroške za strelivo, ki je bilo iz obstoječih zalog ali s prerazporeditvijo obstoječih naročil podarjeno Ukrajini.

bitka za Bahmut možnar | Avtor: Epa Epa

"Z današnjo odločitvijo uresničujemo prvi del zgodovinskega dogovora, ki so ga dosegli voditelji EU o podpori za takojšnjo dobavo streliva za ukrajinske sile v vrednosti milijarde evrov," je dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. "Ni boljšega dokaza za enotnost in odločenost EU, da še naprej podpira legitimno pravico Ukrajine do samoobrambe pred brutalnim ruskim agresorjem," je dodal.

Današnji sklep pomeni začetek izvajanja prvega dela dogovora Sveta EU, s katerim naj bi pospešili dobavo in tudi skupne nabave streliva, so še sporočili iz Bruslja. V skladu z dogovorom naj bi EU Ukrajini v prihodnjih 12 mesecih dobavila milijon izstrelkov.

Zunanji in obrambni ministri članic EU so se 20. marca dogovorili o nadaljnjih dobavah streliva Ukrajini, ki vključuje tudi skupne nabave. Skupnemu naročilu se je sprva pridružilo 17 članic EU in Norveška, kasneje naj bi jih sledilo še več, tudi Slovenija.

Načrt predvideva, da se iz sredstev EPF nameni milijarda evrov za dobave topniškega streliva Ukrajini iz trenutnih zalog evropskih držav. Še milijardo evrov pa bodo v skladu z načrtom namenili za skupno naročanje streliva, ki bi ga namenili Ukrajini. Tretji steber bo medtem namenjen okrepitvi zmogljivosti evropske obrambne industrije.

Komentarjev 6
  • janči 15:32 14.april 2023.

    Ja, tako se dela EU, bravo Slovenija. Čim več orožja proizvest, da se bo čim več ljudi med sabo pobilo. Če ni pomagala ameriška korona, bo pa orožje, a ne da?

  • leonardo 07:13 14.april 2023.

    Obsojanja vredno! Na ta način samo podaljšujejo vojno na račun revežev. Samo, da se prodaja orožje pa smo srečni, pa četudi na koži lakote in trpljenja. Bravo evropski butci!

  • Ender3 23:42 13.april 2023.

    EU se podobno kot ZDA prav trudi izgubit vojno do zadnjega ukrajinskega vojaka.