Svet
12368 ogledov

Posnetki: Priseljenci so Rusom skopali ogromen jarek

Ukrajina tank Epa
Rusi so v Zaporožju izkopali 70 kilometrov dolg jarek. Za gradnjo so v Ukrajino poslali številne migrante iz Azije. Zakaj je jarek pomemben?

Glede na satelitske posnetke, ki jih je pridobil ukrajinski Center za novinarske raziskave, je Rusija kot del svojih obrambnih linij v zasedenih delih Zaporoške oblasti izkopala 70 kilometrov dolg neprekinjen jarek, poroča Kyiv Independent.

Rov, ki se nahaja približno 70 kilometrov za sedanjo frontno črto, se razteza na približno tretjini širine celotne regije od vzhoda proti zahodu.

Slike, ki jih je posnel satelit Sentinel-2, prikazujejo jarek, ki se razteza od točke, ki je devet kilometrov oddaljena od zasedenega mesta Melitopol do točke, ki je tik pred vasjo Marynivka v okrožju Prymorskyi.

 | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Rusija naj bi za kopanje rova uporabljala številčno delovno silo delavcev priseljencev iz Srednje Azije, je po analizi različnih fotografskih dokazov utrdbo začela kopati že lani septembra.

Ker je Rusija v prvi fazi obsežne vojne zasedla velika območja Zaporoške oblasti, je bila frontna črta na tem območju najbolj statična v Ukrajini, predvsem zaradi velikih ravnih in odprtih polj na tem območju.

Rusi sklepajo, da bo Ukrajina prav na tem mestu v pozno pomladnih ali zgodnjih poletnih mesecih začela svojo težko pričakovano protiofenzivo. Preboj v južni Ukrajini bi imel največji strateški pomen, saj bi lahko prekinil rusko kopensko povezavo s Krimom in izoliral njeno prisotnosti na zasedenem polotoku.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • Jernej65 14:16 09.april 2023.

    Malo se pa morilskemu Putlerju le tresejo hlače pred ukrajinsko ofenzivo. Če ne bi bil tako lakomen, bi lahko še naprej užival v sadovih okupiranega Krima in mu ne bi bilo treba riti po zemlji. Ker je pač bedak, je ...prikaži več vse skupaj postavil na kocko in bo lahko srečen, če mu na koncu te morilske vojne ostane vsaj še Krim.

  • BenX 14:16 09.april 2023.

    Ja koga bodo pa Ukrajinci poslali v protinapad?! Vojske praktično več ni, otrok in dedkov bo zmanjkalo, a bodo v zadnji fazi babice, najstnice in kar je še vmes žensk jurišale?

  • Idioti 12:29 09.april 2023.

    Kakšna ovira naj bi bil jarek ? Da je širok 5m in globok 5 to ni strelski ampak protitankovski . Njega se da forsirati po 10 min dela buldožerja. Če je pa strelski , ne more biti , kajti jarki ...prikaži veči se kopljejo cik-cak in po globini. Verjetno gre za kopanje vodovoda , energetskega kabla . Obrambeni sigurno ni .