Svet
424 ogledov

V Ukrajino se je vrnilo 31 otrok

Volodimir Zelenski Epa
V Ukrajino se je v petek vrnilo 31 otrok, ki so jih nezakonito prepeljali v Rusijo z ozemelj v Ukrajini, ki so jih zasedle ruske sile, je danes sporočila ukrajinska dobrodelna organizacija Save Ukraine, ki pomaga staršem, katerih otroke so nezakonito odpeljali v Rusijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Otroke so v Rusijo odpeljali z območja Harkova na vzhodu Ukrajine ter Hersona na jugu države. V petek so skupaj s sorodniki prispeli na območje, ki je pod nadzorom ukrajinskih sil.

S posnetkov je po poročanju AFP razvidno, da so otroci mejo prečkali peš, nato pa so pot nadaljevali z avtobusom.

Predstavniki organizacije so povedali, da je šlo za najtežje reševanje doslej, med katerim je zaradi stresa umrla starejša ženska, ki naj bi v domovino pripeljala dva vnuka. Ukrajinske sorodnike otrok naj bi v Rusiji tudi po 13 ur zasliševali agenti ruske varnostne službe FSB.

Organizacija Save Ukraine ukrajinskim staršem, katerih otroke so odpeljali v Rusijo, pomaga pri logistiki in načrtovanju poti v Rusijo.

Po ukrajinskih podatkih so od februarja lani, ko se je začela ruska invazija na Ukrajino, v Rusijo odpeljali več kot 16.000 ukrajinskih otrok, številne naj bi namestili v rejniške družine in sirotišnice.

Volodimir Zelenski Video Svet Predsednik Zelenski premierju Golobu: "Robert ..."

Rusija obtožbe zavrača in trdi, da so otroke rešili pred grozotami vojne.

Mednarodno kazensko sodišče je sicer prejšnji mesec prav zaradi nezakonitega odvzema ukrajinskih otrok izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina in ruske komisarke za pravice otrok Marije Lvove-Belove.

Komentarjev 5
  • Kmodri 19:44 11.april 2023.

    Očitno se Putler usral!

  • Avatar Antikrist3
    Antikrist3 15:11 09.april 2023.

    Zelenski psihopat potrebuje kanonfuter!

  • janči 12:53 09.april 2023.

    Boljše, da so jih umaknili v Rusijo, kot, da jih Ukrajinci pobijejo.