Svet
3194 ogledov

Rusija v eni noči s številnimi napadi na Ukrajino, Zelenski obsodil napad

Volodimir Zelenski Epa
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obsodil današnji nov val ruskih raketnih napadov v več mestih po državi, v katerih je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 25 ljudi. Napade so obsodili tudi v Bruslju. Medtem so iz Moskve sporočili, da so ruske rakete med obstreljevanjem zadele vse zastavljene cilje, vključno s položaji ukrajinskih rezervistov.

Po zadnjih podatkih je v današnjem novem valu ruskih raketnih napadov v več mestih po Ukrajini skupno umrlo najmanj 25 ljudi, od tega 23 v mestu Uman v osrednjem delu države in dve osebi v mestu Dnipro, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski je na Twitterju obsodil "še eno noč ruskega terorja". "Rusko zlo je mogoče ustaviti z orožjem - naši branilci to počnejo. In ustaviti ga je mogoče s sankcijami - globalne sankcije je treba okrepiti," je zapisal ukrajinski predsednik, ki zaveznice že dolgo poziva k dobavam bistveno večjih količin orožja in zaostritvi ter boljšemu nadzoru nad izvajanjem doslej uvedenih sankcij proti Rusiji.

 V več mestih v Ukrajini, tudi v prestolnici Kijev, so se davi oglasile sirene pred zračnimi napadi.

Po navedbah vrhovnega poveljnika ukrajinskih oboroženih sil Valerija Zalužnega so ruske sile v novem valu napadov nad Ukrajino izstrelile skupno 23 raket. Od tega jih je ukrajinska zračna obramba sestrelila 21, kot tudi dve brezpilotni letali, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nad Kijevom je ukrajinska vojska sestrelila 11 manevrirnih raket.

"Rusom moramo odrezati kisik. Sankcije bi morale veljati za tiste države, ki Rusiji pomagajo kupovati zahodne mikročipe za proizvodnjo raket in tako zaobidejo omejitve," je dejal vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak, medtem ko je zunanji minister Dmitro Kuleba Zahod pozval k dobavi bojnih letal. "Pot do miru je oborožiti Ukrajino z letali F-16 in zaščititi otroke pred ruskim terorjem," je tvitnil.

1/4
Profimedia

Nov val ruskih napadov so obsodili tudi v Bruslju. "Ruski napadi na civiliste in civilno infrastrukturo so vojni zločini," je sporočil tiskovni predstavnik EU Peter Stano in dodal, da "poveljniki, storilci in sostorilci ne bodo ostali nekaznovani".

Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da so ruske rakete dolgega dosega zadele vse zastavljene cilje, vključno z začasnimi položaji rezervnih enot ukrajinskih sil, navaja AFP.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • albert6 04:42 02.maj 2023.

    Zeleni vol pa še kar naprej igra človek ne jezi se se

  • Pierre 12:43 30.april 2023.

    Koliko časa je to trajalo v Bosni? A mislite da bo v Ukrajini kaj manj???

  • janči 20:46 28.april 2023.

    Kdo bo pa obsodil napad Zelenskega danes na šolski minibus v Donecku? A to pa ni vojni zločin, on pa lahko brez problema pobija rusko manjšino, med njimi številne otroke? Mislim, dvoličneži pa taki. Tale zahrbtna in lažniva EU in ...prikaži več pokvarjena Amerika niso za drugo kot za odpeljat v Ukrajino na fronto, pa, da jih vidimo.