Svet
4211 ogledov

Kaos v Nemčiji, posledice tudi pri nas

prazno letališče v Nemčiji Epa
V Nemčiji stavka v prevozniškem sektorju, odpovedani so tudi leti z brniškega letališča.

V Nemčiji bodo danes stavkali zaposleni na letališčih in železnicah ter v avtobusnem prometu in pristaniščih, osrednja zahteva pa so višje plače. Zaradi stavke se vrstijo odpovedi letov v in iz Nemčije, med drugim so odpovedani vsi za danes načrtovani leti med frankfurtskim in münchenskim letališčem ter Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana.

V Združenju nemških letališč so ob četrtkovi napovedi stavke ocenili, da načrtovanih potovanj ne bo moglo opraviti 380.000 potnikov. S frankfurtskega letališča so sporočili, da so za danes odpovedali vse potniške lete. Predvidenih je bilo 1170 vzletov in pristankov s skupno približno 160.000 potniki.

Družba Deutsche Bahn, ki upravlja nemško železniško omrežje, za danes pričakuje "velike motnje" v prometu. Družba za upravljanje nemških avtocest pa je voznike pozvala, naj bodo pripravljeni na zastoje in obvoze.

Najmanj toliko Slovencev bo čutilo posledice

Današnja stavka bo vplivala tudi na vozni red Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana. Tako so bili odpovedani vsi za danes načrtovani poleti med Brnikom in Frankfurtom ter Brnikom in Münchnom. Že v nedeljo sta bila odpovedana prihod in odhod v bavarsko prestolnico.

Spremembe bodo po oceni upravljavca brniškega letališča, družbe Fraport Slovenija vplivale na potovalne načrte približno 400 potnikov, so ocenili za STA. Nekaj potnikom so že v petek s preusmeritvami prek drugih letov na njihove končne destinacije pomagali tudi na letališču, so pojasnili.

K današnji stavki sta svoje člane pozvala sindikata Verdi in EVG. Stavka sledi vrsti neuspešnih pogajanj z delodajalci v minulih tednih, v katerih sindikata zahtevata višje plače zaradi inflacije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Idioti 17:45 28.marec 2023.

    Jaz sem Slovan in moj glas ne gre nobeni stranki več , ki podpira nacizem , ustaštvo in četništvo v Ukrajini ! Ne bo druge , kot nova stranka , ki bo obračunala za nazaj z briselsko sodrgo v vseh strankah !

  • LukaMB 23:49 27.marec 2023.

    Pri Nemcih je visoka inflacija, selijo se v sosednje države in poprimejo za delo, plače imajo slabše kot večina v EU in lahko bi celo rekli, da so slabše kot pa v Sloveniji saj si premosorazmerno lahko privoščimo več kot ...prikaži več oni sedaj, dejansko smo jih že prehiteli. Močne države v EU so le Norveška, Švedska, Danska, Luxembourg ter Belgija in kasneje Švica, vse ostalo pa hiti v prepad. London tudi nazaduje in ni več v EU, imajo veliko pomanjkanj, skratka pišejo se črna leta 2023-2024.

  • janči 15:57 27.marec 2023.

    Ja, ja, Nemčija je kaput. In z njo Francija in ostale ameriške podrepne mušice. Na Poljskem so pred dnevi zaradi številnih odpuščanj že pokopali sveto Uršulo, Amerika je pa itak padla pod vsak nivo. Edino kakšen popoln debil ne bi ...prikaži več tega povezal z nacistično Ukrajino.