Gates o novih grožnjah človeštvu in kako bi se morali pripraviti

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Bill Gates, eden najbogatejših ljudi sveta, je sodeloval na vrhu Time 100 v New Yorku.
Oglej si celoten članek

Time 100 je seznam stotih najvplivnejših ljudi, ki ga letno objavlja ameriška revija Time. Prvi seznam je bil objavljen leta 1999 kot posledica razprave med ameriškimi akademiji, politiki in novinarji. Danes je objava seznama velik medijski dogodek, uvrstitev na seznam pa velja za veliko čast. 

Na letošnjem dogodku je med drugim govoril tudi Bill Gates, ki se je dotaknil pandemije covida-19. Izpostavil je, da je covid podal svetu priložnost, da se pripravi za prihodnje pandemije, predvsem tiste, ki bi lahko pripeljale do velikih destabilizacij družbe. 

Uradne številke umrlih zaradi covida-19 v svetu so trenutno okrog 6,3 milijona, strokovnjaki medijo, da je realna številka še bistveno višja. Svetovna zdravstvena organizacija je ocenila, da je bilo v letih 2020 in 2021 okrog 14,9 milijonov smrtnih primerov povezanih s covidom. 

Gates je izpstavil, da ne gre računati na srečo v primeru prihodnje pandemije. "Če se pojavi še en virus s podobno močjo prenosa, hkrati pa mnogo višjo stopnjo umrljivosti, na primer 5-odstotno, bi to lahko pomenilo konec družbe, kot jo poznamo. Verjetnost, da se v prihodnjih 20-tih letih zgodi še ena pandemija, je višja od 50 odstotkov." 

Gates je dodal, da bi le za preventivne ukrepe in pripravo na prihodnjo pandemijo morali nameniti najmanj milijardo dolarjev na svetovni ravni. Svetovne voditelje je pozval, da ustanovijo globalni tim okrog tri tisoč strokovnjakov za nalezljive bolezni. "Oni bi lahko človeštvu pomagali, ad čim lažje prebrodi primer pandemije." 

Idejo povezanih znanstvenikov je poimenoval "Global Epidemic Response and Mobilization" in dodal, da bi s timom morala upravljati Svetovna zdravstvena organizacija. Gates še meni, da bi morali slednji izvajati vaje izbruha epidemije v posameznih državah in testirati njihovo pripravljenost. 

Covid-19 Hrvaška uvaja cepljenje z novim cepivom covid-19 Bešič Loredan: Pogodbe s proizvajalci cepiv bi morali v tem primeru prekiniti

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 10:51 11. Junij 2022.

    Računalničar govori o pandemiji? Kaj on ima s tem? Naj raje popravi škodo , ki se dela z njo.

  • MS
    17:12 10. Junij 2022.

    Ejjj luckysss (Lukić), če bo že kdorkoli izvedel redukcijo ćloveštva na pol milijarde, jo boste zagotovo vi neumni verniki v …

  • 15:47 10. Junij 2022.

    Svetovne voditelje je pozval, da ustanovijo globalni tim okrog tri tisoč strokovnjakov za nalezljive bolezni. "Oni bi lahko človeštvu pomagali, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.