Hrvaška je zvišala minimalno plačo

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hrvaška vlada je danes zvišala minimalno plačo. Slovenija spremenila definicijo.
Oglej si celoten članek

Hrvaška vlada je na današnji seji potrdila uredbo, s katero bo minimalno plačo v letu 2016 zvišala na 3120 kun bruto, kar je 404 evre bruto. Na Hrvaškem je zdaj minimalna bruto plača 392 evrov, zvišala pa se bo za 12 evrov, kar je okrog triodstotno zvišanje. 

V Sloveniji je minimalna plača skoraj dvakrat toliko: 790,73 evra bruto, kar je okrog 562 evrov neto.

V Sloveniji le sprememba definicije minimalne plače

 Z uveljavitvijo nove definicije minimalne plače s prihodnjim letom, ki izvzema dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo, pa se bo tudi pri nas minimalno izplačilo nekaterim nekoliko povečalo.

Delodajlci so sicer spremembam nasprotovali, saj izpostavljajo, da imamo v Sloveniji že tako visoko minimalno plačo v primerjavi z ostalimi članicami Evropske unije, a so poslanci po predlogu sindikatov predlog vseeno podprli.

Minimalna plača ne pomeni odpravo revščine

Čeprav je Slovenija na lestvici evropskih držav prav zares na dokaj visokem mestu - 14 držav v Uniji ima nižjo minimalno plačo kot Slovenija, pa to tudi po opozorilih OECD ne pomeni, da je to zagotovitev za varnost pred zaposlenih pred revščino.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • Mene ne zanima primerjava z Hrvaško. Mene zanima samo primerjava z Švico/Skandinavijo. Niti primerjava z Nemčijo/VK me ne zanima. Vse …

  • 15:43 30. December 2015.

    Slovenija ima deflacijo,pa vsi v vladi,(skupaj z najetimi in drago plačanimi ekonomisti z doktorati) ne vedo kaj narediti. Treba je …

  • 14:59 30. December 2015.

    Država bi daleč najbolje skrbela za varnost delavcev, če bi ustvarjala pogoje za mnogo delovnih mest. Ko bi delavcev primanjkovalo, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.