Svet
99 ogledov

Hrvaška je zvišala minimalno plačo

razno 24.03.11., kune, foto: shutterstock Shutterstock
Hrvaška vlada je danes zvišala minimalno plačo. Slovenija spremenila definicijo.

Hrvaška vlada je na današnji seji potrdila uredbo, s katero bo minimalno plačo v letu 2016 zvišala na 3120 kun bruto, kar je 404 evre bruto. Na Hrvaškem je zdaj minimalna bruto plača 392 evrov, zvišala pa se bo za 12 evrov, kar je okrog triodstotno zvišanje. 

V Sloveniji je minimalna plača skoraj dvakrat toliko: 790,73 evra bruto, kar je okrog 562 evrov neto.

V Sloveniji le sprememba definicije minimalne plače

 Z uveljavitvijo nove definicije minimalne plače s prihodnjim letom, ki izvzema dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo, pa se bo tudi pri nas minimalno izplačilo nekaterim nekoliko povečalo.

Delodajlci so sicer spremembam nasprotovali, saj izpostavljajo, da imamo v Sloveniji že tako visoko minimalno plačo v primerjavi z ostalimi članicami Evropske unije, a so poslanci po predlogu sindikatov predlog vseeno podprli.

Minimalna plača ne pomeni odpravo revščine

Čeprav je Slovenija na lestvici evropskih držav prav zares na dokaj visokem mestu - 14 držav v Uniji ima nižjo minimalno plačo kot Slovenija, pa to tudi po opozorilih OECD ne pomeni, da je to zagotovitev za varnost pred zaposlenih pred revščino.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:22 30.december 2015.

    Mene ne zanima primerjava z Hrvaško. Mene zanima samo primerjava z Švico/Skandinavijo. Niti primerjava z Nemčijo/VK me ne zanima. Vse ostalo je pa pesek v oči.

  • alibaba 15:43 30.december 2015.

    Slovenija ima deflacijo,pa vsi v vladi,(skupaj z najetimi in drago plačanimi ekonomisti z doktorati) ne vedo kaj narediti. Treba je spustiti v obtok kapital.Tega pa ni,če imamo minimalce,kreteni visokošolski.

  • Pepe007 14:59 30.december 2015.

    Država bi daleč najbolje skrbela za varnost delavcev, če bi ustvarjala pogoje za mnogo delovnih mest. Ko bi delavcev primanjkovalo, bi ljudje imeli neko izbiro, da poiščejo boljšega delodajalca. Vse ostalo so gasilski ukrepi, potem ko že gori. Tudi ...prikaži več določena minimalna plača je gasilski ukrep, ker marsikaj pred tem ni v redu in delovnih mest krepko manjka.