Hrvaška pri sosedih zaželjena destinacija za zdravljenje covida-19?

Foto: Epa
Foto: Epa
Hrvati opozarjajo, da bi utegnili postati destinacija za tiste, ki bi v državo vstopali z že razvitimi simptomi covida-19.
Oglej si celoten članek

Portal 24sata opozarja, da je na Hrvaškem potrebno razmišljati o hrvaških pacientih, ki plačujejo zdravstveno zavarovanje. Vprašanje je med drugim izpostavil zdravnik iz reške bolnišnice, kjer se že, piše omenjeni portal, zdravijo tuji državljani. Še več, sprašuje se, ali ne bo Hrvaška postala zaželjena destinacija za zdravljenje covida-19. 

Bolnišnica na Reki je imela te dni devet tujih pacientov s covidom-19; sedem jih je imelo hudo vnetje pljuč, trije so bili odvisni od dodajanja kisika. Eden iz Srbije, eden s Kosova, eden iz Makedonije, je potrdila dr. Biserka Trošelj Vukić z omenjene bolnišnice. 

24sata piše, da so v pogovorih s hrvaškimi zdravniki zasledili bojazen, da se zaradi nedavnega popuščanja ukrepov v turizmu odpira možnost tujim državljanom, da se zdravijo pri njih, kar naj bi, piše portal, očitno nekateri že začeli izkoriščati. 

"Prejšnji konec tedna je v bolnišnico na obali prišla družina iz Makedonije, da bi obiskala zdravstvenega delavca. Pri vhodu so jim izmerili temperaturo, izkazalo se je, da ima moški povišano in da poleg tega tudi kašlja," je za 24sata povedal zaposleni v reški bolnišnici. Makedonca so poslali na testiranje, test je bil pozitiven, v bolnišnici naj bi okužil še enega delavca. Oboleli Makedonec je sicer ravno tako zdravnik. "Težko, da v času pandemije pri sebi ni prepoznal simptomov," izpostavlja njegov stanovski kolega na Reki. 

Dodaja, da se po tem primeru in po še nekaterih podobnih samo po sebi postavlja vprašanje, ali tujci - zlasti iz držav, v katerih imajo težjo epidemiološko sliko - niso Hrvaške prepoznali kot destinacijo za zdravljenje, saj imajo "brezplačno zdravljenje in vrhunske zdravnike". 

Omenjeni zdravnik iz Reke dodaja vprašanje, da ne vedo, kaj prinaša jesen, ko se bo novi koronavirus pomešal z ostalimi respiratornimi in pljučnimi boleznimi, v kolikšni meri bo takrat obremenjen hrvaški zdravstveni sistem. Dodaja, da odkar so meje za vstop v Hrvaško odprte, država ne preprečuje obolelim iz tretjih držav, da bi se prišli zdraviti na Hrvaško. 

Covid-19 Spet težak dan za Hrvaško

Odziv ministrstva

Na tovrstne izjave se je že odzval hrvaški minister za zdravje Vili Beroš, ki je na kratko povedal le, da gre za zdaj za posamezne tovrstne primere, ki še ne nakazujejo na trend. 

Ministstvo za zdravje na Hrvaškem je sicer že marca pojasnjevalo, da bodo vsi stroški zdravljenja covida-19 za tujce, ki prihajajo iz Evropske unije, Norveške, Islandije in Lihtenštajna, Švice in držav, ki imajo mednarodne dogovore s Hrvaško, poravnani s strani njihovih zdravstvenih zavarovalnic.

Slovenija Po novem v karanteno tudi, če pridete iz teh držav

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 10:06 18. Julij 2020.

    Zopet poteza hrčkov,da bi privabili čim več turistov

  • 18:54 17. Julij 2020.

    Vrhunsko zdravstvo na Hrvaškem???? Samo Bog ti naj pomaga, če tam potrebuješ zdravljenje.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.