Slovenija
33086 ogledov

Po novem v karanteno tudi, če pridete iz teh držav

Potovanja in covid-19 Profimedia
Vlada je spremenila sezname takoimenovanih varnih in nevarnih držav.

Vlada je na dopisni seji sprejela odločitev, da sta od danes zaradi poslabšanja epidemioloških razmer na rdečem seznamu držav tudi Luksemburg in Črna gora, ki sta bila pred tem na rumenem seznamu. Poleg tega so po novem na rdečem seznamu tudi Kitajska, Alžirija, Kazahstan, Honduras, Izrael, Ekvatorialna Gvineja, Zelenortski otoki, Kolumbija, Otoki Turks in Caicos, Azerbajdžan, Irak, Deviški otoki Združenih držav, Kirgizija, Argentina, Sejšeli, Kostarika, Ekvador, Gvatemala, Mehika, Salvador, Esvatini, Surinam. Vse omenjene države so bile prej na rumenem seznamu. 

Štirinajstdnevna karantena se odredi vsem osebam, ki vstopajo v Slovenijo in imajo stalno ali začasno prebivališče v državah, ki so na rdečem seznamu in vsem osebam ne glede na državljanstvo ali državo bivanja, ki prihajajo v Slovenijo iz teh držav, razen če sodijo med šest izjem (v točkah 2, 3, 4, 5, 6 in 7) v 1. odstavku 10. členu odloka.

Hrvaška obala Covid-19 Svet Prenovljen zemljevid Hrvaške: Kje na obali je najbolj in kje najmanj varno?

Na seznam epidemiološko varnih držav, torej zeleni seznam, so s 17. julijem 2020 uvrščene Poljska, Avstralija, Gruzija, Nova Zelandija, Ruanda, Urugvaj, San Marino, Vatikan in Maroko, ki so bile doslej na rumenem seznamu. Vlada je na zeleni seznam uvrstila tudi nekaj držav, ki sicer trenutno rahlo presegajo kumulativno 14-dnevno incidenco največ 10,0/100.000 prebivalcev, v prejšnji Oceni epidemiološke situacije pa te meje niso presegale. Takšno odločitev je sprejela na podlagi prejšnje in sedanje ocene epidemiološke situacije, kjer trend za te države ne kaže bistvenega povečanja rasti okužb, podatki njihovih nacionalnih inštitutov so zanesljivi in je iz teh držav bilo sorazmerno malo vnosa okužb oziroma jih sploh ni bilo. Tako na zelenem seznamu ostajajo Avstrija, Belgija, Francija, Španija, tudi celotna Češka. Dodane so še Kanada, Monako (obe prej na rumenem seznamu) ter Andora in Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske (obe prej na rdečem seznamu).

Z zelenega seznama se s 17. julijem črta Islandija, ki je zdaj tako na rumenem seznamu. Na rumenem seznamu ostaja tudi Hrvaška.

Osebe, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v državi na seznamu epidemiološko varnih držav in prihajajo iz teh držav, lahko v Slovenijo vstopijo brez omejitev in karantene.

Testiranje na covid-19 Covid-19 Slovenija "V zadnjih dneh je daleč najpogostejša Hrvaška"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • AnzeSmolej 17:15 17.julij 2020.

    Te karantene ne veljajo za bogataše, ker si najamejo charter letalo in letijo kamor želijo po svetu na dopust!!! Priletijo nazaj v Avstrijo ali drugo bližnjo zeleno državo in vstopijo v SLO in nikomur nič.

  • munja 11:18 17.julij 2020.

    V avgustu bomo zaradi teh, ki nimajo karantene na črnem, ne na rdečem seznamu. Čimprej zapret meje in vse, ki pridejo k nam v karanteno.

  • smejka 09:00 17.julij 2020.

    Pa sem ravno hotela obiskati Esvatine.