Svet
61974 ogledov

Prenovljen zemljevid Hrvaške: Kje na obali je najbolj in kje najmanj varno?

Hrvaška obala Profimedia
Situacija na hrvaški obali se je spremenila, Istra ni več zelena, najbolj varen je Kvarner.

Na Hrvaškem je po zadnjih uradnih podatkih 1190 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom Sars-CoV-2. Včeraj ob 14. uri je hrvaški nacionalni štab civilne zaščite sporočil, da so v zadnjih 24 urah na Hrvaškem zabeležili 86 novih primerov okužb. V bolnišnici se zdravi 136 oseb, šest med njimi jih potrebuje respirator. V preteklih 24 urah so testirali skupaj 1690 oseb. 

Janez Janša Slovenija Janša o tem, kdaj bo Hrvaška na rdečem seznamu

Največ aktivnih primerov na 100 tisoč prebivalcev je še vedno na severovzhodu države, na meji s Srbijo in BiH. 40 primerov na sto tisoč prebivalcev so presegli tudi v mestu Zagreb, medtem ko je sever države, ob jugovzhodni slovenski meji najbolj varen - v nekaterih županijah imajo le po eno okužbo, kar jih je obarvalo v zeleno.

Stanje na hrvaški obali je boljše kot na severovzhodu države, a se je od začetka julija, ko je bila celotna hrvaška obala obarvana v zeleno (manj kot 10 primerov na sto tisoč prebivalcev), stanje precej poslabšalo. Tudi v Istri, ki je dolgo časa ohranjala zeleno barvo, znaša število aktvinih primerov na sto tisoč prebivalcev čez 21. Najboljša je situacija v Kvarnerju, najslabša pa v Zadarski in Dobrovniško-neretvanski županiji, kjer se številke gibljejo okoli 30 primerov akitvnih okužb na sto tisoč prebivalcev.

Bojana Beović Covid-19 Slovenija To glede dopusta na Hrvaškem brez dlake na jeziku meni Beovićeva

Četudi Slovenija Hrvaško uvršča med relativno varne države na rumenem seznamu, za prihod iz katerih ni potrebna karantena, nekatere evropske države opozarjajo pred razmerami na Balkanu, vključno s Hrvaško. Nemški časnik Berliner Morgenpost je denimo včeraj objavil obsežen članek o tem, katere države so postale nova žarišča novega koronavirusa, pri čemer izpostavljajo, da je Balkan velik problem - konkretno Srbija in Hrvaška. Za Hrvaško pišejo, da se je že uspešno zoperstavila širjenju novega koronavirusa, potem ko se je pred dnevi začela rapidna rast. V petek in soboto so namreč potrdili preko sto novih primerov v zadnjih 24 urah - prvi dan 140, drugi pa 116. Problem Hrvaške sicer predstavlja tudi nižje število opravljenih testiranj. 

Hrvaška obala Covid-19 Svet Nemci: Hrvaška je novo žarišče korone

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • stilist 09:44 17.julij 2020.

    Na WHO strani piše, da je bilo včeraj 126 okuženih na hrvaškem. Kdo zavaja?

  • matjaz39 08:09 17.julij 2020.

    Zateženi ste s temu kvazi virusam!

  • Sarko Sarko 07:36 17.julij 2020.

    Kiflland na rdeči seznam, saj prirejajo podatke ( beri hrvaške lokalne obalne novice)