Slovenija
109136 ogledov

Janša o tem, kdaj bo Hrvaška na rdečem seznamu

Janez Janša Anže Petkovšek
Predsednik vlade Janez Janša o tem, ali lahko Hrvaška preide na rdeči seznam držav.

Po srečanju med predsednikoma vlad Slovenije in Hrvaške, ki je potekalo včeraj na Otočcu, je premier Janez Janša za Odmeve spregovoril o tem, kaj so prinesli pogovori. Hrvaška je včeraj zabeležila 116 novih primerov okužb in po napovedih tamkajšnjih pristojnih bi današnje številke lahko bile podobno visoke ali še višje. 

Naraščajoče številke seveda pomenijo, da se veča tudi 14-dnevna incidenca, ki je eden od dejavnikov, ki vplivajo na to, kam Slovenija posamezno državo uvrsti. Meja za uvrstitev na rumeni seznam je 14-dnevna incidenca večja od 10, za uvrstitev na rdeči seznam pa 14-dnevna incidenca večja od 40. 

Hrvaška plaža Svet Tako Hrvaška zaostruje ukrepe

Premier Janez Janša je povedal, da je število novih potrjenih primerov na Hrvaškem eden od razlogov za srečanje obeh predsednikov vlad. "Država preide na rdeči seznam takrat, ko preseže 40 okužb na 100 tisoč prebivalcev v 14 dneh. Hrvaška    
je zdaj nekje čez 20,"
je dejal Janša. "Kar se tiče seznamov in ukrepov, ki avtomatsko sledijo iz teh seznamov, o teh seznamih odločajo številke, ne odloča vlada. Hrvaška je bila uvrščena na rumeni seznam dva ali tri dni pred volitvami avtomatsko. Takrat so vsi pričakovali, da se to ne bo zgodilo zaradi političnih razlogov, ampak se je to vseeno zgodilo, ker je pač to kriterij, ki države uvršča na različne sezname, iz tega pa izhajajo različni ukrepi. Mimogrede, tudi Slovenija je že na rumenem glede na število okužb, zato smo v zadnjih dneh tudi sprejeli nekatere ostrejše ukrepe," je spomnil premier. 


Virus covid čiščenje dezinfekcija lokal | Avtor: Profimedia Profimedia
Primerjali so tudi t. i. uvožene primere in vire okužb, kjer se državi soočata s podobnim problemom, kjer gre za uvoz iz istih držav v podobnem razmerju. Hrvaška je tako že uvedla na mejah z Bosno in Hercegovino ter Srbijo podobne ali celo ostrejše ukrepe, kot jih je za države z rumenega in rdečega seznama uvedla Slovenija. Po Janševih besedah sta se državi dogovorili tudi za bolj intenzivno izmenjavo podatkov, kar se tiče meja. 

Opozoril je tudi na dejstvo, da so trenutno v obeh državah glavni vir novih primerov okužbe znotraj države. 

Plenković in Janša sta se pogovarjala tudi o uvedbi aplikacije. Janša je izrazil obžalovanje, da EU aprila, ko je imela priložnost, ni naredila koraka v tej smeri. Hrvaška naj bi aplikacijo uvedla v roku desetih dni, pri nas se zapleta. "Aplikacija, ki bo nastala na podlagi zakonske podlage, ne posega v omejevanje osebne svobode, niti ne zbira ne hrani podatkov," je povedal Janša. V primeru močnejšega vala jeseni bo po njegovem mnenju takšna aplikacija tista, ki bo lahko pomenila izogib zaustavitvi življenja, kot smo ji bili priča v začetku epidemije pri nas.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 61
  • miroslav7 16:43 21.julij 2020.

    nikoli ,ali pa tedaj ,ko slovenski politiki ne bodo več hodili tja na dopust.

  • bobo7 17:18 12.julij 2020.

    Že dolgo vemo, da politikom ni za verjet, tak da to aplikacijo naj imajo zase in ne nas malih

  • silvo82 16:40 12.julij 2020.

    Jaz mislim da bo Hrvaška postala rdeča konec tedna