Svet
6437 ogledov

Tako Hrvaška zaostruje ukrepe

Hrvaška plaža Profimedia
Po dnevu, ko so potrdili 116 novih okužb s koronavirusom, Hrvaška sprejema dodatne ukrepe.

V primeru druženj, na katerih bo več kot 100 ljudi, bodo organizatorji morali dogodek prijaviti civilni zaščiti. Druženje bodo morali napovedati najmanj 48 ur prej in pri tem navesti razlog druženja, podatke o kontaktni osebi in koliko ljudi pričakujejo na dogodku. Na dogodku se morajo vsi udeleženci držati priporočenih ukrepov - higiena, razkuževanje in razdalja. V primeru, da se na dogodku kdo okuži, mora organizator pristojnim organom poslati kontakte udeležencev. Nadzor nad spoštovanjem predpisov bodo opravili inšpektorji civilne zaščite in policisti. 

Hrvaški zavod za javno zdravstvo od organizatorjev dogodkov pričakuje tudi zbiranje podpisov udeležencev, da ne kažejo simptomov okužbe ter da 14 dni pred dogodkom niso bili v stiku z okuženo osebo. Obenem morajo potrditi tudi, da 14 dni pred dogodkom niso bili v drugih državah ali pa da imajo negativen test, ki ni starejši od 48 ur. 

Na dogodkih, kjer bodo imeli glasbo, bo treba poskrbeti za ustrezno razdaljo. Glasbeniki bodo morali biti od udeležencev ločeni tako, da bo med njimi vsaj štiri metre. Na plesalca bo moralo biti na razpolago štiri kvadratne metre prostora, razen v primeru, ko gre za člane istega gospodinjstva ali osebe, ki so sicer v tesnejših stikih.

Poostrili bodo tudi nadzor na mejah. Državljani tretjih držav, Bosne in Hercegovine, Srbije bodo morali v 14-dnevno samoizolacijo ali predložiti test, s katerim bodo dokazali, da niso okuženi. Samoizolacija bo obvezna za študente. "Uvedba samoizolacije za potnike iz Srbije in Bosne in Hercegovine je edini racionalni ukrep," je poudaril. 

Hrvaška plaža Srhljiv rekord Svet Hrvaška stopila na nevarno pot, obetajo se novi ukrepi na mejah

Spremembe glede zaščitnih mask

Od začetka prihodnjega tedna bodo na Hrvaškem obvezne zaščitne maske. "Ni treba, da so medicinske maske, ampak ponavljam, jesen bi lahko prinesla veliko večji izziv in takrat bi lahko bili ukrepi strožji." V gostinskih lokalih bodo maske obvezne za osebje, ne pa za goste lokala. "Če se upošteva ustrezna razdalja, je virus nemočen. Kjer prihaja do tesnih stikov, se tudi virus hitreje širi, zato smo danes sprejeli ta priporočila, saj so to glavna žarišča," je o gostinskih lokalih za Dnevnik Nove TV povedal notranji minister Davor Božinović. Na območju Istre bodo nočnim klubom omejili čas obratovanja do 2. ure ponoči, razmišljajo o tem, da bi to veljalo tudi drugje po državi. 

Hrvaška koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Poudaril je, da za zdaj niso še imeli primer turista, ki bi se okužil na Hrvaške. Na vprašanje, ali bi morali strožje ukrepe sprejeti že prej, je odgovoril, da je boj s koronavirusom dolgotrajen in da vsak ukrep, ki pomeni zaprtje neke dejavnosti, predstavlja tveganje za to dejavnost.

Novi ukrepi bodo stopili v veljavo v ponedeljek, kar daje vsem dovolj časa, da se nanje ustrezno pripravijo. 

Minister: Jutri bi lahko bilo še slabše

Hrvaška je v zadnjem dnevu potrdila 116 novih okužb z novim koronavirusom. Trenutno imajo v državi 1038 aktivnih primerov, kar pomeni, da imajo trenutno 25,5 aktivnega primera na sto tisoč prebivalcev. Minister Božinović dodaja, da ni izključeno, da bodo jutri objavljene številke podobne današnjim ali celo višje. 

Na Hrvaškem sicer v zadnjem času opažajo nove simptome, ki so najpogosteje znak okužbe z novim koronavirusom. Pri tem zdravniki opozarjajo, da je težko ločiti covid-19 od sezonske gripe ali viroze. 

Hrvaška Covid-19 Zdravje Hrvati pri pacientih ugotavljajo te nove simptome

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Okseltella
    Okseltella 01:10 11.julij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- www.XXdate.pw

Sorodne novice