Slovenija
18642 ogledov

"Največ uvoženih primerov v zadnjem tednu je s Hrvaške"

Covid-19 Profimedia
Slovenija v številu novih primerov niha okoli števila 20.

"V Evropi porast ni tako skokovit, kot ga vidimo v svetovnem merilu," je na današnji tiskovni konferenci povedala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager. "V svetu lahko zasledimo, da je velik porast vezan predvsem na Severno in Južno Ameriko ter Azjo, medtem ko Evropa rahlo zmanjšuje svoj delež. Kljub rasti, takšnega vzpona, kot je bil marca, ne opažamo. Ni intenzivne rasti krivulje." 

Hrvaška Covid-19 Zdravje Hrvati pri pacientih ugotavljajo te nove simptome

V Sloveniji smo včeraj presegli 113 000 izvedenih testov, potrjenih primerov do današnjega dne je 1793, včeraj jih je bilo 17. "Nekaj več je potrjenih okužb med oskrbovanci DSO, prav tako med zdravstvenimi delavci," je povedala Čakš Jagerjeva. "Opazujemo dnevna nihanja, ves čas smo na številu okrog 20 ali do 20." 

"Nihamo, vendar vzdržujemo situacijo stabilno, z epidemiološko službo vzdržujemo stanje." 

Nuška Čakš Jager, NIJZ

Včerajšnji primeri so razpršeni po vsej državi. "Nekaj je uvoženih primerov, nekaj jih izhaja iz aktivnih skupkov, ki smo jih zaznavali v preteklih dneh," je razložila Čakš Jagerjeva. Štirinajstdnevna kumulativna incidenca z vključenimi včerajšnjimi podatki znaša 11,34. 

Tudi na Hrvaškem je krivulja po besedah Čakš Jagerjeve podobna kot naša. "Gre za dvig, ki je na Hrvaškem bistveno višji, kot pri nas," je povedala. "27. junija je bil skokovit porast - nihanje ogranja to visoko število dnevnih primerov."

Koronavirus - UKC Ljubljana Covid-19 Zdravje Danes znova slabši podatki o novih okužbah

V enem tednu smo zabeležili 132 potrjenih primerov, največ, osem, jih je bilo uvoženih s Hrvaške. "Na drugem mestu je BiH, nekoliko manj uvoženih je primerov iz Kosova, Srbije in ČG," je povedala Čakš Jagerjeva. "12 primerov je povezanih z tujimi viri, 73 primerov z lokalnimi prenosi,, ki so povezana z druženji. Povečanje lokalnega prenosa je bistveno večje, kot smo ga zaznavali do sedaj, prav tako imamo bistveno višje število okužb neznanega vira." 

O boju proti covid-19 danes s Plenkovićem

Uradni vladni govorec Jelko Kacin je spomnil, da se danes popoldan na Otočcu srečata slovenski in hrvaški predsednik vlade Janez Janša in  Andrej Plenković, ki bosta, skupaj z ožjima strokovnima skupinama za boj proti covid-19, govorila o obvladovanju epidemije v obeh državah. "Osrednja pozornost na srečanju bo na bolj usklajenemu boju proti covid-19, zajezitvi širjenja novega koronavirusa, ukrepom za zajezitev širitve zlasti med mladimi ter pomoči državam Zahodnega balkana v boju proti covid-19," je napovedal uradni vladni govorec Jelko Kacin. "Obe članici EU bosta poskušali zamejiti vdor covid-19 na območje EU."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • Žurnalček 13:37 11.julij 2020.

    Pičke vam materne , ZAPRITE MEJO s Hrvaško ! A ja ne morete , ker imajo Hrvati še raćune za prodano orožje !!!

  • Avatar jate
    jate 16:55 10.julij 2020.

    jansa in ostala banda bodo zaprli mejo s hrvasko ko se bodo nauzili hrvaskega morja v svojih vikendicah,do takrat pa nas bodo jebali z glupimi ukrepi ,groznjami in kazni....to je ena plat zgodbe. druga pa je ta ,da ce ne ...prikaži več zaprejo mejo pol ni kovida je le nateg,da ti vsilijo aplikacijo v fon...upam da cimprej pade laznjiva kriminalna vlada

  • Janez_53 15:03 10.julij 2020.

    Zelo prepričljivo deluje ta vlada! Očitno so se popolnoma podredili hrvaškim gospodarskim interesom! Ogrožanje slovenskih državljanov z nevarnostjo okužbe bi moral nekdo plačati! Če že nas državljane ves čas karate kot kakšne otročke, bi tudi vi morali ravnati odgovorno, se vam ne zdi?