Svet
32556 ogledov

Hrvaška v oranžnem in rdečem, na obali zelena le še Istra

Hrvaška obala Profimedias
Hrvaška že drugi dan zapored beleži trimestno številko novih okužb.

Hrvaška je v soboto zabeležila nov rekord okužb z virusom Sars-CoV-2, odkrii so jih kar 140, potem ko je bila številka že v petek trimestna - 116 primerov. 

Če se bo tako nadaljevalo, bi se Hrvaška že v dveh tednih lahko obarvala rdeče oz. po kriterijih NIJZ uvrstila na t. i. rdeči seznam držav, za katere se ob vstopu v našo državo zahteva 14-dnevna karantena. 

Hrvaška plaža Covid-19 Svet Slabe novice s Hrvaške: Število okužb preseglo včerajšnji rekord

Odločitev je sicer politična - vlada o razvrstitvi držav na seznam rdečih držav odloči na predlog strokovne skupine za boj proti covid-19 pri ministrstvu za zdravje.

NIJZ vlado obvesti, ko država preseže 40 aktivnih primerov na sto tisoč prebivalcev. Spomnimo, strokovna skupina pod vodstvom Bojane Beović je zaradi večjega števila vnesenih primerov že predlagala uvrstitev Hrvaške na rdeči seznam, a vlada tovrstne odločitve ni sprejela.

Bojana Beović Covid-19 Slovenija To glede dopusta na Hrvaškem brez dlake na jeziku meni Beovićeva

Razmere med posameznimi regijami oz. županijami na Hrvaškem so sicer zelo različne - vsekakor je bolj varno, če se odpravite na hrvaško obalo kot v Zagreb, četudi je v zelenem območju le še Istra. V primerjavi z enim dnevom nazaj so se na hrvaški obali razmere poslabšala predvsem v zadarsko-kninski županiji.

Če je v določenem okolju veliko potrjenih primerov, to ne pomeni, da se boste okužili, je pa pokazatelj tega, kakšno je tveganje v določenem okolju. Kakšno bo tveganje za vas, je odvisno od vašega vedenja in okolja, v katerem boste dopustovali.

Verjetnost za okužbo se da bistveno zmanjšati tako, da se izogibate gneči, tesnim stikom z ljudmi, ohranjate razdaljo, v zaprtih prostorih nosite masko in si dosledno umivate ali razkužujete roke.

Vodja svetovalne skupine Bojana Beović vsem, ki prihajajo z dopusta, svetuje, da se bo vrnitvi domov vsaj teden dni ne družijo z ranljivimi skupinami, v zaprtih prostorih nosijo maske, se dosledno opazujejo in ob prvih bolezenskih znakih testirajo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • pravičnik77 19:17 12.julij 2020.

    sam vprašam.. Primorsko-goranska županija je pa kje? Pozadnjih podatkih ki jih imam, je globoko zelena kar se tiče korone, celo na vašem zemljevidu... bedaki nesposobni