Slovenija
123123 ogledov

To glede dopusta na Hrvaškem brez dlake na jeziku meni Beovićeva

Bojana Beović STA/Nebojša Tejić
Prej kot Hrvaško bi priporočala Italijo.

"V tem trenutku bi lažje priporočila potovanje v Italijo kot na Hrvaško," je za časnik Delo povedala vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović. Razmere v Italiji so namreč zelo urejene, ljudje ob ugodni epidemiološki sliki nosijo maske, ogranjajo razdaljo in vsa navodila po besedah Beovićeve jemljejo resno. "Situacija jih je res na trd način naučila, kako je treba ravnati. Gotovo bi bilo v trenutnih razmerah lažje priporočiti potovanje v Italijo kot na Hrvaško."

"Gotovo bi bilo v trenutnih razmerah lažje priporočiti potovanje v Italijo kot na Hrvaško. Bojim se, da bomo z naraščanjem števila primerov mi postali nevarna država za Italijo."

Povedala je, da pred mesecem dni niso pričakovali, da se bo virus v poletnih mesecih tako razširil, saj so bile tudi razmere na Balkanu takrat razmeroma ugodne. Če bi bilo stanje v Srbiji in BiH tako urejeno, kakor se je nekaj časa zdelo, potem ne bi bilo razloga za poslabšanje. 

Hrvaška plaža Zemljevid Svet Hrvaška v oranžnem in rdečem, na obali zelena le še Istra

Na Hrvaškem in v Srbiju je k porastu okužb po besedah Beovićeve prispevala tudi večja sprščenost v predvolilnem obdobju. "Politika želi biti na­klonjena ljudem, jim dopustiti druženje, prijetno življenje," je dejala. "Vsi ti ukrepi za zamejevanje virusa so večinoma razumljeni kot politična represija. Če jih pogledate s tega skrajnega konca, so. Vlada razpiše neki ukrep, nekateri ne razmišljajo, kaj je zadaj, občutijo samo represivni ukrep. S političnega vidika takšnih ukrepov ni dobro sprejemati."

"Moj nasvet je precej strog, zaradi njega sem doživela kar nekaj komentarjev pri nas in tudi na Hrvaškem. A še vedno ponavljam, da je dopustovanje na Hrvaškem tvegano, da je tam okužb več, tudi situacij, v katerih se je mogoče okužiti, je lahko več. Seveda tudi tam obstajajo povsem prazni prostori, kjer ni nevarno. Kakor sem že rekla, treba je premisliti, ali je res nujno, da v takšnih razmerah potujemo na Hrvaško." 

Janez Janša Slovenija Janša o tem, kdaj bo Hrvaška na rdečem seznamu

Na vprašanje novinarke, ali ni Hrvaška bolj varna kot gneča v Sloveniji, je poudarila, da so v Sloveniji razmere sedaj urejene - obvezno je nošenje mask v zaprtih prostorih, obiski nočnih klubov, diskotek so prepovedani, imamo tudi natančna navodila, kako morajo biti organizirani gostinski lokali, plaže. "Ta naša gneča je že in bo še regulirana, zato bi morala biti bolj varna," je poudarila.

Hrvaške številke niso primerljive z našimi

V ponedeljek je strokovna skupina predlagala, da se zapre mejo s Hrvaško, a njihov predlog ni bil sprejet. "Opažamo, da se število vnosov iz Hrvaške povečuje, tudi na Hrvaškem se število okuženih ne umirja, pričakujemo, da jih bo zdaj po volitvah celo še več, poleg tega malo testirajo," je povedala. "Če Hrvaška po izračunu števila novih primerov na 100.000 prebivalcev v 14 dneh kumulativno ne sodi na rdeči seznam, je mogoče, da vendarle sodi tja, saj testira tako malo, da številke o pozitivnih primerih niso realne oziroma niso primerljive z našimi."

Jelko Kacin Novi podatki Slovenija Jelko Kacin: "Zelo hitro se širi prav včeraj in danes"

V primerjavi z marcem število okužb v Sloveniji vendarle ne narašča tako strmo, poleg tega po besedah Beovićeve zdaj več testiramo, kot smo takrat. "Zdaj testiramo vsakega vsakega sumljivega, takrat smo samo tiste, ki so bili bolj bolni, ali posameznike v družini, v kateri je bilo obolelih več," je dejala.

V šolo jeseni normalno

Šola bo po besedah Beovićeve verjetno ena od aktivnosti, ki bodo jeseni potekale skoraj normalno. Po njenih besedah je smiselno, da se učenci vrnejo v šolo, a naj bo  – tako kot je bilo uveljavljeno že zdaj – vsak razred neka zaključena celota. Če se pojavi okužba, se zameji razred in ne cela šola.

koronavirus COVID-19 meja z Italijo Covid-19 Svet Italija zaprla meje za 13 držav

Jeseni nas po besedah Beovićeve čaka dolgotrajno bojevanje z virusom. "Želimo vztrajati pri predvidenem pristopu, torej da ne bi več intenzivno zamejevali kot pri prvem pristopu, ampak bo šlo za boj na vseh mogočih majhnih frontah po državi," pravi Beovićeva. "Treba se bo prilagajati situaciji in biti fleksibilen glede navodil."

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 33
  • jj1 21:08 13.julij 2020.

    Bojana: od.jebi

  • samo35 18:54 13.julij 2020.

    Beovićeva zapusti Slovenijo, ker očitno nimaš niti malo možganov več!!! Bolj varno je bit v gužvi kot sam na plaži?

  • Avatar praufo
    praufo 15:30 13.julij 2020.

    vsa ta klika, ki nam prodaja to korono, ima za seboj svoje gospodarje ... to ni teorija zarote, pač pa je zarota, brez teorije ... problem pa nastaja, ker folk ni več tako prestrašen in ne verjeme več v vse ...prikaži več te zgodbice, čeprav gospa zelo lepo pove, ampak kaj čmo, folk sliši marsikaj ... žal ne more več verjet pravljicam ... ko ti nekdo pove, kdo je božiček, si razočaran, ampak spoznal si, kdo je v resnici