Slovenija
6128 ogledov

"V zadnjih dneh je daleč najpogostejša Hrvaška"

Testiranje na covid-19 Profimedia
Ljudje, ki prihajajo iz tujine se iz različnih razlogov odločajo za samoplačniško testiranje.

"Najpogostejši razlog so potovanje v tujino, zaskrbljenost po prihodu iz tujine (zaradi sebe in svojcev) in tudi zahteve delodajalca," na naše vprašanje, kakšni so pogosti razlogi, da se ljudje odločajo za samoplačniško testiranje na covid-19, odgovarjajo v ZD Ljubljana, kjer omogočajo testiranje po sistemu drive-in. 

Zaskrbljenost zaradi sebe in svojcev

Na vprašanje, iz katerih držav najpogosteje prihajajo osebe, ki se odločajo za samoplačniško testiranje pa odgovarjajo: "V zadnjih dneh je daleč najpogostejša država Hrvaška." Veliko večino testov opravijo po sistemu drive-in. 

Covid-19 Samoplačniško testiranje Zdravje To so pokazali testi, s katerimi so iskali protitelesa pri Slovencih

V Sloveniji sicer, odkar se je v marcu začela epidemija, opravijo dnevno med 200 in 1600 testov na covid-19. Največ, 1607 rednih testov (brez raziskave) so opravili v torek, 7. junija, ko so odkrili 24 novih okužb, najmanj pa v soboto, 8. marca, ko so se v Sloveniji začeli pojavljati prvi primeri okužb s Sars-Cov-2 in so testirali 177 oseb ter odkrili štiri pozitivne primere. 

Krivulja novih okužb v Sloveniji se še ni umirila, čeprav epidemiologi in strokovnjaki upajo, da smo dosegli plato. V sredo in četrtek so zaznali obakrat po 19 novih okužb, dan pred tem osem, medtem ko jih je bilo v ponedeljek kar 34. Nove okužbe so, kot je povedal direktor bolnišnice Golnik Aleš Rozman, še vedno najpogosteje povezane z vnosi iz tujine, aktivnimi skupki ali druženjem na zabavah.

Aleš Rozman Covid-19 Slovenija Direktor bolnišnice Golnik tudi o imunosti po prebolelem covidu-19

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.