Slovenija
17851 ogledov

Direktor bolnišnice Golnik tudi o imunosti po prebolelem covidu-19

Aleš Rozman
Situacija je kompleksna, ker imamo še vedno vnose, prenos znotraj skupkov in na zabavah.

"Ob koncu prejšnjega tedna smo se bali, da bodo številke nekoliko večje, sledilo je umirjanje za vikend," je o epidemiološki situaciji v Sloveniji včeraj pozno zečer za RTV SLO povedal direktor bolnišnice Golnik Aleš Rozman. "Morda so ukrepi, ki so bili sprejeti pred desetimi dnevi (karantene na meji in strožji nadzor karanten), dali določene učinke. Upam, da smo dosegli plato, da ne bomo naraščali navzgor. Situacija je kompleksna, ker nimamo samo prenosa med populacijo, ampak imamo še vedno vnose, pojavljajo se prenosi znotraj skupkov in prenosi na večjih prireditvah, kot so poroke, kjer je težko predvideti, koliko novih primerov bo iz tega nastalo."

Covid-19 Covid-19 Slovenija Spet slabši podatki glede okužb pri nas

Glede manjšega števila smrtnih žrtev v primerjavi z marcem in aprilom meni, da smo v prvem valu imeli med okužbami precej starostnikov, sedaj jih je nekoliko manj. "Treba je vedeti, da posledice sledijo čez kakšen teden ali deset dni, potem ko zaznamo okužbo," je za televizijo povedal Rozman. "Takrat pride šele bolnik na ventilator in težje posledice zaznamo z zamikom. Ko se bolezen pomakne v to ranljivo populacijo, število hospitalizacij in težkih primerov naraste. To vidimo sedaj na Balkanu, v Srbiji in BiH, kjer se dviguje število hospitalizacij, intubiranih in umrlih."

Dodaal je, da za zdaj nimamo podatka, da bi virus oslabel ali se zaradi visokih temperatur počasneje širil. "Virus se širi bolj med mlajšo populacijo, ki je bolj aktivna, starejši ostajajo bolj doma, niso toliko na prvi liniji," je dejal Rozman.

Covid-19 v Srbiji Covid-19 Slovenija Žarišče v Sloveniji: 19 okuženih, župan prosi za pomoč

Glede dolgoročnih posledic covida-19 je povedal, da težko v tej fazi rečemo, da so komplikacije, do katerih prihaja, specifične za covid-19. "Tudi pri drugih respiratornih virusih pri težkem poteku opažamo takšne zaplete," je dejal Rozman. "Če imamo bolnika z gripo, ki je več tednov na ventilatorju, bo to pustilo posledice na pljučih. Pri nekaterih se začnejo pljuča brazgotiniti. Če so imeli prej kakšno kronično bolezen, se lahko ta bolezen poslabša in ni nikoli več tako kot pred pljučnico. Je pa res, da najdemo tukaj nekaj specifičnih situacij, ki bi jih lahko pripisali koronavirusu. Predvsem trombostični zapleti s strdki, težave z vonjem in nekatere nevrološke težave." 

Mateja Logar Covid-19 Zdravje "Opažamo kognitivne motnje, motnje koncentracije, težave s spominom"

O odpornosti po preboleli bolezni je dejal, da so mnogi respiratorni virusi taki, da imunost poteka nekoliko drugače - ne toliko preko protiteles (celične imunosti), ampak bolj lokalno, preko sluznične imunosti. "Kaj to pomeni, koliko časa to traja, lahko v tem trenutku samo ugibamo," je povedal Rozman. "Vemo, da nekateri rinovirusi ali domači koronavirusi povzročijo, da v eni sezoni zbolimo za dvema različnima podtipoma. Gripa pusti nekoliko bolj trajno imunost - težja kot je bolezen, težji, kot je potek bolezen, bolj se imunski sistem odzove."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Ender3 17:04 16.julij 2020.

    Sedaj se epidemiološko sliko napoveduje, kot vreme, le da je verjetnost slednje zelo predvidljiva, za covid okužbo pač ne.

  • Avatar praufo
    praufo 13:07 16.julij 2020.

    že spet en nov govorec ... ta nas bo še bolj podučil in prestrašil

  • 06d458670ee8614e2c71cd167c34ffd47e2911e7 08:16 16.julij 2020.

    Ampak že nekaj dni ni več Bojane,ker je začela mislt s svojo glavo so jo zgleda skenslal,saj ni upoštevala velikega tovariša Twita?