Izredno črne napovedi strokovnjakov za Hrvaško

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Neodvisni zdravstveni raziskovalni center na univerzi v Washingtonu IHME je na svoji spletni strani objavil nove napovedi glede štvila umrlih zaradi okužbe z novim koronavirusom. Hrvaški napovedujejo znaten porast do oktobra.
Oglej si celoten članek

Strokovnjaki z washingtonske univerze, tamkjašnjega zdravstveno raziskovalnega centra IHME, ocenjujejo, da bi število umrlih zaradi novega koronavirusa na Hrvaškem lahko kmalu prešlo število tisoč. 

IHME na svoji spletni strani predstavlja grafikone, ki prikazujejo trenutno situacijo glede štvila umrlih zaradi virusa po posameznih državah in ocene, kako bi se lahko stopnja umrljivosti gibala v prihodnosti oziroma v prihodnjih nekaj mesecih. 

Njihove ocene temeljijo na podatkih o številu infekcij, ukrepih zoper širjenje virusa in še na nekaterih drugih faktorjih. Za Hraško je ocena umrljivosti pred pojavom zadnjih novih žarišč kazala precej drugačno sliko, danes so jo posodobili. 

Drugačna slika le v primeru, da vsi nosijo maske

Foto: IHME Hrvaška - napoved umrljivosti

Glede na nove ocene strokovnjakov iz Washingtona bo na Hrvaškem do konca avgusta več kot 600 umrlih, do začetka oktobra pa več kot 1400. Ocene bi lahko ublažilo edino to, da bi vsi v državi nosili zaščitne maske; v tem primeru IHME napoveduje, da bi imeli do konca septembra okrog 270 smrtnih primerov. 

Grafikoni kažejo, da bi dnevno število mrtvih na Hrvaškem lahko znatno poskočilo v začetku avgusta z ene smrtne žrtve dnevno na sedem. 

Uradno Uradno: na Hrvaškem drugi najhujši dan od začetka epidemije

Ocene za druge države

Za Sloveijo IHME novih smrtnih žrtev do oktobra ne napoveduje. Za ZDA predvidevajo, da bo skupno štvilo umrlih s 123 tisoč s konca junija zrastlo na 145 tisoč do konca juija, 167 tisoč do konca avgusta in 198 tisoč do konca septembra.

Za Švedsko predvidevajo rast umrlih s sedanjih 5000 na blizu 5700 konec septembra. 

Svet Epidemiolog: Na Hrvaškem bi lahko kmalu imeli trimestne številke

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 23:15 26. Junij 2020.

    Naj ameri skrbijo zase in eu pustijo pri miru.

  • 11:32 26. Junij 2020.

    Nikoli ne bo RH dosegla te številke , ker so LAGALI prej , LAŽEJO sedaj in LAGALI bodo naprej ! …

  • 23:40 25. Junij 2020.

    Huh, 3 milijone otrok umre letno na svetu samo zaradi lakote se mi zdi... polovico od vseh otrok, ki umrejo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.