Svet
28560 ogledov

Uradno: na Hrvaškem drugi najhujši dan od začetka epidemije

Novi koronavirus Profimedia
Uradni podatki: na Hrvaškem so včeraj odkrili 95 novih okužb s koronavirusom.

Od začetka epidemije je to drugi najhujši dan, enega več okuženega so odkrili 1. aprila, sicer pa so do danes več kot 80 okužb na dan odkrili le trikrat. Dobra novica je, da je večina novih primerov omejena na nekaj žarišč.

Če bosta sledila še dva dneva s 96 potrjenimi okužbami, Hrvaška po kriterijih NIJZ ne bo več varna država. Meja za varno državo je namreč največ 10 okužb v 14 dneh na sto tisoč prebivalcev. Hrvaška ima zdaj pojavnost 5,8.

Kaj se je zgodilo, lepo prikaže graf odkritih okužb na posamezni dan. 

Graf novih okužb Hrvaška | Avtor: koronavirus.hr koronavirus.hr

V Osiješko-baranjski županiji je potrjenih 40 novih primerov, je objavil občinski štab civilne zaščite, od tega je 38 novih primerov v Đakovu. Gre za okužbe v samostanu, vse redovnice in bogoslovce, ki so bili z njimi v stiku, so testirali, v samoizolaciji je tudi nadškof. Že včeraj zvečer je šef zagrebškega zavoda za javno zdravstvo povedal, da nima dobrih novic, saj so včeraj popoldan odkrili 24 novih okužb in čakali na rezultate 50 testov. Žarišče je postala psihiatrična bolnišnica. 

Dve okužbi uvoženi iz Slovenije?

V primorsko-goranski županiji je bilo potrjenih deset novih okužb. Pet novih okužb je povezanih z znanimi žarišči, pet so jih odkrili pri mornarjih.

Pozitiven je soprog ženske, ki se je vrnila s praznovanja rojstnega dneva v Sloveniji, en redovnik je bil na Kosovu, kjer je bil v neposrednem stiku z bolnimi, snemalec iz Reke je bil v Zadru, otrok iz Lovrana je bil na zdravljenju v bolnišnici v Zagreb, ena oseba je prišla iz Bosne. Vseh pet je bilo testiranih, ker so bili v stiku s potrjeno okuženimi, pomorci pa se skladno s predvidenimi protokoli testirajo po prihodu z ladje in pred odhodom.

Na področju Zadrske županije so potrdili štiri nove okužbe, gre za tri tuje državljane (po neuradnih informacijah Makedonije) in državljanko Hrvaške. Primeri niso povezani s teniškim turnirjem, gre za turiste in osebo, ki je bila v Sloveniji

V Istrski županiji so odkrili eno okužbo, gre za osebo, ki je prišla s Švedske, trenutno je v karanteni, dogovarjajo se za njen povratek domov. Prav tako eno okužbo so odkrili v Virovitiško-podravski županiji. V Splitsko-dalmatinski županiji so v mestu Splut odkrili eno novo okužbo.

Gantar: Upravičeno nas skrbi

Na Hrvaškem opravijo precej manj testiranj kot pri nas. Glede nižjega števila testiranj na Hrvaškem v primerjavi s Slovenijo je minister za zdravje na včerajšnji tiskovni konferenci minister za zdravje Tomaž Gantar dejal, da pomeni večjo verjetnost določenega nerazpoznanega števila okužb. 

"V zadnjih dveh dneh smo imeli v Sloveniji 2207 testiranih, na Hrvaškem se testira dnevno od 300 do 800, kar je relativno nizka številka in eden od razlogov, da nas upravičeno skrbi," je dejal Gantar. "Ne bi pa želel špekulirati o namenu nižjega števila testiranj. Odvisno je tudi od zmožnosti in tako naprej. Je pa treba podatek upoštevati pri ocenjevanju epidemiološkega položaja," je dejal. 

V Sloveniji, ki ima pol manj prebivalcev kot Hrvaška, smo včeraj potrdili šest primerov, dan prej pa sedem. 

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 27
  • Žurnalček 11:40 26.junij 2020.

    Uradno je obolelih 113 , samo da ne bi prestopili magične meje 100 so 18 njih razglasili naknadno , da ne bi številka bila čez 100 . Se pravi uradno 95 in še enkrat uradno 18 , skupaj uradno 113 ...prikaži več , sam kakor skrivajo je ta številka lahko tudi 200 ! Slovenska Vlada pa nič !!

  • miroslav7 19:41 25.junij 2020.

    Takoj zapreti mejo s Hrvaško,kaj dela vlada.Nakoncu bomo spet nastradali Slovenci. ker se držimo pravil.Meje ne zaprejo pa zato, ker imajo vsi naši politiki tam vikende i počitniške hiše

  • miroslav7 19:36 25.junij 2020.

    takoj zapreti južno mejo, pa tudi tista novica sigurno ne drži, da se je okužila v Sloveniji ,verjetno je virus prinesla iz Hrvaške