Slovenija
16072 ogledov

Z novim koronavirusom v Kopru okuženi trije dijaki, še 13 oseb v karanteni

Slovenske novice: V šolstvu se obeta kup novosti Nik Rovan
V Kopru so v ponedeljek oz. torek potrdili prisotnost virusa covida-19 pri treh dijakih.

Prvi se je najverjetneje okužil v Srbiji, od njega sta se okužila še ostala dijaka. Vsi trije srednješolci bivajo v Dijaškem domu Koper. Slovenec je v domači karanteni, ostala dva, tujca, sta v dijaškem domu, ločena od ostalih stanovalcev, pišejo Primorske novice. Premestili naj bi ju v objekt, namenjen za karanteno izven Kopra. 

Dva dijaka obiskujeta Gimnazijo Koper, eden pa eno izmed srednjih šol v Izoli ali Piranu. Na gimnaziji so po prejemu obvestila uvedli poostrene ukrepe in temu prilagodili podelitev spričeval, piše omenjeni časnik. 

Primorske novice poročajo, da sta se dijaka koprske gimnazije v petek udeležila glasbenega koncerta, v soboto množične zabave ob koncu šolskega leta. Zabava naj bi se po podatkih portala Regional Obala odvila na Pomjanu, udeležilo naj bi se je več kot 150 ljudi. 

Da so bili pozitivni dijaki na več zabavah, je potrdil tudi Boris Kopilovič iz NIJZ Koper. Zaenkrat so za 13 oseb, s katerimi so okuženi imeli tesne stike, odredili karanteno. Pri prvem dijaku so prisotnost virusa potrdili v ponedeljek, pri ostalih dveh pa v torek. 

Vse okužene so anketirali in zaenkrat odredili karanteno 13 osebam, s katerimi so imeli visoko rizične, tesne stike. "Epidemiološka preiskava še poteka, tako da verjetno bo teh odrejenih karanten še več," je ocenil Kopilovič.

Zaščitna maska Slovenija Uradno: zaščitne maske so spet obvezne

Kot je dodal, gre predvsem za sošolce oz. prijatelje omenjenih dijakov, s katerimi so se tesno družili na zabavah. "Te zabave, katerim smo priča, kjer je po 100, 200 ljudi skupaj na tesnem prostoru, niso najbolj primerne, saj se moramo zavedati, da je virus še vedno prisoten," je posvaril epidemiolog.

Na koprskem NIJZ sicer v zadnjih dneh zaznavajo večje zanimanje za samoplačniška testiranja, vendar Kopilovič pri tem kot glavni ukrep izpostavlja 14-dnevno karanteno: "Testiranje je lahko, če nekdo nima kliničnih znakov, v začetni fazi tudi negativno, pa potem vseeno zboli."

Koronavirus v SLO Zdravje Spet skok novih okužb, viša se število pacientov na intenzivnih oddelkih

Dejstvo, da se pouk na šolah zaključuje, je z vidika širjenja virusa lahko pozitivno, po drugi strani pa Kopiloviča skrbijo poletne zabave. "Bojim se, da bodo mladi na žurih še bolj izpostavljeni, kot bi bili recimo v šoli," je povedal.

Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod Najnovejši ukrepi Slovenija Še dve državi na rdeči listi: Po vrnitvi potrebna karantena!

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 5
  • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 18:41 24.junij 2020.

    koliko mangov, čebul in jabolk ste testirali? jih je kaj v karanteni? pa kakšna krava mogoče?

  • duc1 18:15 24.junij 2020.

    Če gredo dol kod svojih,naj tam tudi ostanejo.

  • stane0 18:13 24.junij 2020.

    Če nas leta 1991 niso uničili s konvencialnim orožjem, nas bodo sedaj z biološkim.