Slovenija
33071 ogledov

Še dve državi na rdeči listi: Po vrnitvi potrebna karantena!

Jelko Kacin Anže Petkovšek Vladni govorec Jelko Kacin na tiskovni konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusem.
Vlada je razširila seznam rdečih držav, za katere bo po obisku potrebna karantena.

"Današnja epidemiološka slika je nekoliko boljša kot včeraj, imamo sedem pozitivnih, od tega so trije primeri iz uvoza," je pojasnil vladni govorec Jelko Kacin. "Dva prihajata iz BiH, eden iz Srbije, eden je z njim povezan, za enega ni mogoče ugotoviti, od kod je prišla infekcija, medtem ko epidemiološka preiskava v dveh primerih še poteka."

Na rumenem seznamu Luksemburg in Črna gora

Vlada se je seznanila z oceno epidemiološke situacije v celotni EU in soseščini, tudi v italijanskih regijah ter na podlagi teh ocen s seznama epidemiološko varnih držav in administrativnih enot, z uveljavitvijo 25. junija, črtala Črno Goro Luksemburg. "Številka je tu zlezla čez deset, zdaj je okoli 11," je pojasnil Kacin in pri tem mislil na t. i. 14-dnevno kumulativno incidenco, ki jo NIJZ uporablja za primerjanje epidemioloških situacij med posameznimi državami. "Ti dve državi sta iz seznama zelenih držav zdrsnili v vmesno območje, kjer so t. i. rumene države."

"MZZ odločno odsvetuje kakršno koli pot v države, ki so označene z rdečo. Če je to nujno potrebno iz službenih ali kakršnih koli drugih obveznosti, naj se zadržujemo tam čimkrajši čas."

Jelko Kacin

Zaščitna maska Slovenija Uradno: zaščitne maske so spet obvezne

Portugalska in Albanija med rdečimi

Na rdeči seznam je vlada uvrstila Portugalsko in Albanijo, kar pomeni, da morajo vsi, ki prihajajo iz teh držav, v karanteno. 

Skrajšana veljavnost testa na covid-19

Vlada je skrajšala veljavnost negativnega testa za covid-19, s prejšnjih treh dni na dan in pol oz. 36 ur. "S tem se želi izogniti morebitnim zlorabam, ki smo jim že bili priča," je pojasnil Kacin.

Bojana Beović Koronavirus v SLO Zdravje Pa smo spet tam: "Vladi smo predlagali obvezno nošenje mask"

Vojakom, ki se vračajo s Kosova, ne bo treba v karanteno

Dodala je posebno točko, ki se nanaša na pripadnike slovenske vojske, policije ali uslužbence državnega organa, ki se vračajo po napotitvi z dela v tujini. Kot je pojasnil gre za slovenski kontingent v okviru KFOR-ja na Kosovu, ki bi se moral vrniti že aprila.

"Kontingent se bo vrnil v naslednjih dneh, ne bo jim treba v karanteno, ker so ves čas pod epidemiološkim nadzorom in so testirani," je poudaril Kacin.

Koronavirus v SLO Zdravje Spet skok novih okužb, viša se število pacientov na intenzivnih oddelkih

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • MihaPu 00:34 01.julij 2020.

    Nobena država ne spada na noben seznam, saj je ta korona nateg tisočletja.

  • francl12 10:04 25.junij 2020.

    NOVA AKCIJA ZA TURISTE NA HRVAŠKEM! Tekom bivanja smo vsem turistom na Hrvaškem pripravili posebno presenečenje! Poleg vseh gurmanskih razvajanj (zamrznjena pečena riba za 40€) vam gratis podarimo koronico, ki vas bo razvajala na poti domov v domovino. Doma boste ...prikaži več z njo boste uživali še nekaj tednov. SLOVENCI IZKORISTITE TO POSEBNO AKCIJO I DODITE NAM U HRVATSKO!

  • SonnyBlack 19:57 24.junij 2020.

    vsem ki bodo prisli iz okuzenih drzav...grozi KORONTENA 😆😆😆