Slovenija
50938 ogledov

Dramatično, na Hrvaškem tako kot v najhujših dneh epidemije

Epidemija covid koronavirus Profimedia
Na Hrvaškem bo današnja številka novo okuženih več kot 86.

Po neuradnih informacijah bo Hrvaška danes objavila, da so včeraj potrdili več kot 80 okužb, trenutni seštevek po županijah kaže številko 86. Dan prej je bilo potrjenih 22 novih primerov. Gre za številke, kakršne so na Hrvaškem beležili v najhujših dneh epidemije. Več kot 80 okužb na dan so zabeležili le trikrat. Dobra novica je, da je večina novih primerov omejena na nekaj žarišč.

Pravkar so objavili uradne podatke, odkrili so kar 96 novih okužb, kar je drugi najslabši rezultat od začetka epidemije. 

V Osiješko-baranjski županiji je potrjenih 40 novih primerov, je objavil občinski štab civilne zaščite, od tega je 38 novih primerov v Đakovu. Gre za okužbe v samostanu, vse redovnice in bogoslovce, ki so bili z njimi v stiku, so testirali, v samoizolaciji je tudi nadškof. Že včeraj zvečer je šef zagrebškega zavoda za javno zdravstvo povedal, da nima dobrih novic, saj so včeraj popoldan odkrili 24 novih okužb in čakali na rezultate 50 testov. Žarišče je postala psihiatrična bolnišnica. 

Dve okužbi uvoženi iz Slovenije?

V primorsko-goranski županiji je bilo potrjenih deset novih okužb. Pet novih okužb je povezanih z znanimi žarišči, pet so jih odkrili pri mornarjih.

Pozitiven je soprog ženske, ki se je vrnila s praznovanja rojstnega dneva v Sloveniji, en redovnik je bil na Kosovu, kjer je bil v neposrednem stiku z bolnimi, snemalec iz Reke je bil v Zadru, otrok iz Lovrana je bil na zdravljenju v bolnišnici v Zagreb, ena oseba je prišla iz Bosne. Vseh pet je bilo testiranih, ker so bili v stiku s potrjeno okuženimi, pomorci pa se skladno s predvidenimi protokoli testirajo po prihodu z ladje in pred odhodom.

Na področju Zadrske županije so potrdili štiri nove okužbe, gre za tri tuje državljane (po neuradnih informacijah Makedonije) in državljanko Hrvaške. Primeri niso povezani s teniškim turnirjem, gre za turiste in osebo, ki je bila v Sloveniji

V Istrski županiji so odkrili eno okužbo, gre za osebo, ki je prišla s Švedske, trenutno je v karanteni, dogovarjajo se za njen povratek domov. Prav tako eno okužbo so odkrili v Virovitiško-podravski županiji. V Splitsko-dalmatinski županiji so v mestu Splut odkrili eno novo okužbo.

Če bodo sledili še trije dnevi z 80 potrjenimi okužbami, Hrvaška po kriterijih NIJZ ne bo več varna država. Meja za varno državo je namreč največ 10 okužb v 14 dneh na sto tisoč prebivalcev. Hrvaška ima, če je bilo včeraj potrjenih 80 okužb, 5,4.

Gantar: Upravičeno nas skrbi

Na Hrvaškem opravijo precej manj testiranj kot pri nas. Glede nižjega števila testiranj na Hrvaškem v primerjavi s Slovenijo je minister za zdravje na včerajšnji tiskovni konferenci minister za zdravje Tomaž Gantar dejal, da pomeni večjo verjetnost določenega nerazpoznanega števila okužb. 

"V zadnjih dveh dneh smo imeli v Sloveniji 2207 testiranih, na Hrvaškem se testira dnevno od 300 do 800, kar je relativno nizka številka in eden od razlogov, da nas upravičeno skrbi," je dejal Gantar. "Ne bi pa želel špekulirati o namenu nižjega števila testiranj. Odvisno je tudi od zmožnosti in tako naprej. Je pa treba podatek upoštevati pri ocenjevanju epidemiološkega položaja," je dejal. 

V Sloveniji, ki ima pol manj prebivalcev kot Hrvaška, smo včeraj potrdili šest primerov, dan prej pa sedem. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • mcelin5 13:57 25.junij 2020.

    Ha ha lipa naša, koliko je dejanskih okužb pri naših sosedih nočejo priznati. Glavno da € dol prihajajo drugo jih ne zanima 😁

  • Covid_1984 13:57 25.junij 2020.

    po tleh kupi trupel, vsa se že razkrajajo, okoli hodijo možje v skafandrih, ljudje pa nosijo nagobčnike.