Svet
88692 ogledov

Izredno črne napovedi strokovnjakov za Hrvaško

Koronavirus maska Profimedia
Neodvisni zdravstveni raziskovalni center na univerzi v Washingtonu IHME je na svoji spletni strani objavil nove napovedi glede štvila umrlih zaradi okužbe z novim koronavirusom. Hrvaški napovedujejo znaten porast do oktobra.

Strokovnjaki z washingtonske univerze, tamkjašnjega zdravstveno raziskovalnega centra IHME, ocenjujejo, da bi število umrlih zaradi novega koronavirusa na Hrvaškem lahko kmalu prešlo število tisoč. 

IHME na svoji spletni strani predstavlja grafikone, ki prikazujejo trenutno situacijo glede štvila umrlih zaradi virusa po posameznih državah in ocene, kako bi se lahko stopnja umrljivosti gibala v prihodnosti oziroma v prihodnjih nekaj mesecih. 

Njihove ocene temeljijo na podatkih o številu infekcij, ukrepih zoper širjenje virusa in še na nekaterih drugih faktorjih. Za Hraško je ocena umrljivosti pred pojavom zadnjih novih žarišč kazala precej drugačno sliko, danes so jo posodobili. 

Drugačna slika le v primeru, da vsi nosijo maske

Hrvaška - napoved umrljivosti | Avtor: IHME IHME

Glede na nove ocene strokovnjakov iz Washingtona bo na Hrvaškem do konca avgusta več kot 600 umrlih, do začetka oktobra pa več kot 1400. Ocene bi lahko ublažilo edino to, da bi vsi v državi nosili zaščitne maske; v tem primeru IHME napoveduje, da bi imeli do konca septembra okrog 270 smrtnih primerov. 

Grafikoni kažejo, da bi dnevno število mrtvih na Hrvaškem lahko znatno poskočilo v začetku avgusta z ene smrtne žrtve dnevno na sedem. 

Novi koronavirus Uradno Svet Uradno: na Hrvaškem drugi najhujši dan od začetka epidemije

Ocene za druge države

Za Sloveijo IHME novih smrtnih žrtev do oktobra ne napoveduje. Za ZDA predvidevajo, da bo skupno štvilo umrlih s 123 tisoč s konca junija zrastlo na 145 tisoč do konca juija, 167 tisoč do konca avgusta in 198 tisoč do konca septembra.

Za Švedsko predvidevajo rast umrlih s sedanjih 5000 na blizu 5700 konec septembra. 

Hrvaška, Covid-19, turizem, Reka Svet Epidemiolog: Na Hrvaškem bi lahko kmalu imeli trimestne številke

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 17
  • bzovc 23:15 26.junij 2020.

    Naj ameri skrbijo zase in eu pustijo pri miru.

  • Žurnalček 11:32 26.junij 2020.

    Nikoli ne bo RH dosegla te številke , ker so LAGALI prej , LAŽEJO sedaj in LAGALI bodo naprej ! Mrtvim od korone , pišejo drugačne vzroke smrti ! Si v bolnici v ZG zardi korone in jim na respiratorju ...prikaži večju "nenadoma " umreš od epileptičnega napada !!!!!!!! ZG 02.04.2020 ,če ne verjamete , ženska . Znanka ima korono in je ne testirajo , niti ne peljejo v bolnico . Sreča , da je 80 letnica sama preživela. Nočejo je testirati niti sedaj , da se potrdi preživetje korone !

  • blayo 23:40 25.junij 2020.

    Huh, 3 milijone otrok umre letno na svetu samo zaradi lakote se mi zdi... polovico od vseh otrok, ki umrejo letno, pa se nihče bistveno ne posveča temu. Jaz mislim, da dokler pri nas za takšnimi in drugačnimi boleznimi umirajo ...prikaži več predvsem stari, nam gre še kar v redu.