Kako se danes goljufa na izpitih

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Študenti in dijaki se poslužujejo vse bolj naprednih tehnik za goljufanje pri izpitih.
Oglej si celoten članek

Sezona viška kontrolnih nalog in izpitov je pred vrati. Spletna strran Quora je objavila nekaj najbolj domislenih načinov, s katerimi skušajo študentje na nedovoljen način priti do boljše ocene na pisnem preizkusu. Očitno je le eno - dokler bodo preizkusi, bo obstajalo tudi plonkanje. 

Foto: Facebook/Arthit Ourairat Pametna ura Velik škandal je na Tajskem izbruhnil pred nekaj dnevi, ko so na univerzi Rangsit v Bangkoku med sprejemnim izpitom razkrinkali napredni poskus goljufanja številnih kandidatov in bo moralo zato 3.000 študentov ponovno opravljati preizkus. Nekateri študentje so nosili posebna očala z grajenimi kamerami, ki so pošiljali sliko zunanji ekipi, ta pa jim je prek pametnih ur pošiljala nazaj pravilne odgovore. Eden od študentov je povedal, da je moral za takšno pomoč plačati preračunano kar 21.500 evrov, je poročal BBC.

Tehnike se delijo na bolj tradicionalne in na moderne, digitalne. Profesorji so različno uspešni pri njihovem razkrivanju, se pa po poročanju Daily Maila strinjajo, da so kandidati iščejo vse bolj prefinjenje načine, kako bi prikrili nedovoljeno pomoč. 

Foto: Splet Goljufanje na izpitu Foto: Splet Goljufanje na izpitu Enemu od profesorjev se je tako najbolj vtisnilo v spomin razkritje, da je mogoče zlorabiti plastenko z vodo - goljuf odlepi etiketo, na njeno notranjo stran zapiše željene podatke in nato znova zalepi, da deluje kot nedotaknjeno. Zapiske se nato bere skozi plastenko. Obstajajo celo rešitve na internetu za enostavno tiskanje takšnih plonkov. 

Vse bolj prisotna je sodobna tehnika, kot je uporaba skritih slušalk in pametnih ur namensko narejenih, da je mogoče na njih prikazovati zapiske. Nekatere ure imajo celo gumb za paniko, da je mogoče z enim pritiskom skriti prikazane zapiske pred prihajajočim nadzornikom. 

Foto: Splet Goljufanje na izpitu Foto: Splet Goljufanje na izpitu Tradicionalne metode poleg klasičnih papirnatih plonkcev, skritih celo na stegna, ali pisanja na kožo vsebujejo še zapiske na radirki, na notranjo stran velikega obliža ali gumijaste zapestnice, ki krasi roko, celo zapiski na nohtih pridejo prav.

Tudi votle svinčnike, ki na mizi ležijo "za vsak slučaj" je moč dobro izkoristiti, nekateri prisegajo na nevidno pisavo, ko zapisek napišejo s takšnimi svinčniki, da je potem moč brati le pod ultraviolično svetlobo. A utegne biti takšna lučka, čeprav skrita v pisalo, hitro sumljiva.

Med zelo popularnimi in dobro skritimi metodami je še kalkulator. Na njegovo hrbtno stran ali pokrov se piše z navadnim svinčnikom. Da je nekaj napisano, je vidno šele ob pogledu od blizu.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 11:54 17. Maj 2016.

    V zgodnjih 70' smo pisal formule v "rehenšiber".<br />Takrat so bili "in" tudi kemični svinčniki z 10 ali 12 barvnih …

  • 09:17 16. Maj 2016.

    Smo imeli profesorja matematike in fizike, ki nam je pustil uporabljati vse učbenike. Naloge so pa bile tako sestavljene tako, …

  • 05:37 16. Maj 2016.

    Nisi edini, ne glumi....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.