Svet
4167 ogledov

Kako se danes goljufa na izpitih

Goljufanje na izpitu Profimedias
Študenti in dijaki se poslužujejo vse bolj naprednih tehnik za goljufanje pri izpitih.

Sezona viška kontrolnih nalog in izpitov je pred vrati. Spletna strran Quora je objavila nekaj najbolj domislenih načinov, s katerimi skušajo študentje na nedovoljen način priti do boljše ocene na pisnem preizkusu. Očitno je le eno - dokler bodo preizkusi, bo obstajalo tudi plonkanje. 

Pametna ura | Avtor: Facebook/Arthit Ourairat Facebook/Arthit Ourairat
Velik škandal je na Tajskem izbruhnil pred nekaj dnevi, ko so na univerzi Rangsit v Bangkoku med sprejemnim izpitom razkrinkali napredni poskus goljufanja številnih kandidatov in bo moralo zato 3.000 študentov ponovno opravljati preizkus. Nekateri študentje so nosili posebna očala z grajenimi kamerami, ki so pošiljali sliko zunanji ekipi, ta pa jim je prek pametnih ur pošiljala nazaj pravilne odgovore. Eden od študentov je povedal, da je moral za takšno pomoč plačati preračunano kar 21.500 evrov, je poročal BBC.

Tehnike se delijo na bolj tradicionalne in na moderne, digitalne. Profesorji so različno uspešni pri njihovem razkrivanju, se pa po poročanju Daily Maila strinjajo, da so kandidati iščejo vse bolj prefinjenje načine, kako bi prikrili nedovoljeno pomoč. 

Goljufanje na izpitu | Avtor: Splet Splet
Goljufanje na izpitu | Avtor: Splet Splet
Enemu od profesorjev se je tako najbolj vtisnilo v spomin razkritje, da je mogoče zlorabiti plastenko z vodo - goljuf odlepi etiketo, na njeno notranjo stran zapiše željene podatke in nato znova zalepi, da deluje kot nedotaknjeno. Zapiske se nato bere skozi plastenko. Obstajajo celo rešitve na internetu za enostavno tiskanje takšnih plonkov. 

Vse bolj prisotna je sodobna tehnika, kot je uporaba skritih slušalk in pametnih ur namensko narejenih, da je mogoče na njih prikazovati zapiske. Nekatere ure imajo celo gumb za paniko, da je mogoče z enim pritiskom skriti prikazane zapiske pred prihajajočim nadzornikom. 

Goljufanje na izpitu | Avtor: Splet Splet
Goljufanje na izpitu | Avtor: Splet Splet
Tradicionalne metode poleg klasičnih papirnatih plonkcev, skritih celo na stegna, ali pisanja na kožo vsebujejo še zapiske na radirki, na notranjo stran velikega obliža ali gumijaste zapestnice, ki krasi roko, celo zapiski na nohtih pridejo prav.

Tudi votle svinčnike, ki na mizi ležijo "za vsak slučaj" je moč dobro izkoristiti, nekateri prisegajo na nevidno pisavo, ko zapisek napišejo s takšnimi svinčniki, da je potem moč brati le pod ultraviolično svetlobo. A utegne biti takšna lučka, čeprav skrita v pisalo, hitro sumljiva.

Med zelo popularnimi in dobro skritimi metodami je še kalkulator. Na njegovo hrbtno stran ali pokrov se piše z navadnim svinčnikom. Da je nekaj napisano, je vidno šele ob pogledu od blizu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Marjan Starc 11:54 17.maj 2016.

    V zgodnjih 70' smo pisal formule v "rehenšiber".Takrat so bili "in" tudi kemični svinčniki z 10 ali 12 barvnih minc.Temu primerno so bili tudi debeli in nanje si lahko z iglo od šestila vgraviral romane.Videlo se je ...prikaži več seveda samo pod določenim kotom

  • pisava 09:17 16.maj 2016.

    Smo imeli profesorja matematike in fizike, ki nam je pustil uporabljati vse učbenike. Naloge so pa bile tako sestavljene tako, da si od vseh učbenikov bile uparabne le formule.Saj smo pri vajah obdelali en kup integralov ali odvodov. Pri ...prikaži več nalogi si je pa izmislil kakšen nov integral ali odvod. Nič ni pomagalo. Sam si ga moral izpeljati dokonca. Najbolj neumna stvar pa je bilo učenje na pamet. Piflarji so bili tukaj v prednosti. Največ teh piflarjev je danes advokatov.

  • fihner 05:37 16.maj 2016.

    Nisi edini, ne glumi....