Ker se noče cepiti proti covidu-19, ji ne bodo presadili ledvice

Foto: Žurnal24 main
Foto: Žurnal24 main
Kljub temu, da ji bi prijateljica z veseljem odstopila ledvico, operacije nočejo izpeljati.
Oglej si celoten članek

Tik pred operacijo izvedeli, da posega ne bo

Ženski iz Kolorada je bila po poročanju časopisa Independent zavrnjena presaditev ledvice, ker ni bila cepljena proti covidu-19. Nova politika zdravstvenega sistema UCHealth v Koloradu namreč zahteva, da morajo biti tako prejemniki kot darovalci organov cepljeni.

V primeru, ki ga opisuje Independent, pa ne prejemnica ne darovalka, ki sta se v skupini za preučevanje biblije spoznali 10 mesecev pred tem, nista cepljeni. Bodoča darovalka ledvice Jaimee Fougner je za CBS 4 povedala, da je bila Leilani Lutali, ki zaradi hude bolezni potrebuje ledvico, izbira odvzeta. Fougnerjeva se ni cepila zaradi verskih razlogov, Lutalijeva pa je povedala, da se ni cepila zato, ker je o cepivu znanih še premalo podatkov.

Nobena od njiju ni vedela, da bi morali biti za presaditev organa cepljeni. Kot je dejala Lutalijeva, so zdravniki še avgusta potrdili, da cepljenje za presaditev organa ni potrebno, konec septembra pa so jima sporočili, da je prišlo do spremembe. 

Iščeta druge bolnišnice

Koordinatorka za transplantacije na Univerzi v Koloradu je v pismu Lutalijevi pojasnila, da jo bodo premestili na čakalni seznam, čeprav ima donatorko. Če se ne bo cepila, pa jo bodo s seznama odstranili v roku trideset dni. V primeru, da bi se cepila, jo bodo ponovno uvrstili na seznam za presaditev, je obljubila.

Stopnja umrljivosti pri bolnikih, ki so prestali presaditev organa in se okužijo s covidom-19, se giblje od približno 20 do več kot 30 odstotkov, pravijo zdravniki. V centrih UCHealth zato pri bolnikih zahtevajo cepljenje - ne le proti covidu-19, temveč tudi proti hepatitisu B in MMR, zahtevajo tudi spremembe v načinu življenja. 

Fougnerjeva pa je kljub temu razočarana nad tovrstno zdravstveno politiko. "Tukaj sem, pripravljena sem ji podariti ledvico. Najina odločitev ne vpliva na nobenega drugega bolnika na seznamu za presaditev. Kako jim lahko dovolim umoriti prijateljico, ko pa imam dobro ledvico, s katero ji lahko rešim življenje," se sprašuje. Zdaj iščeta druge bolnišnice, kjer so operacijo vseeno pripravljeni opraviti.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 23:19 10. Oktober 2021.

    Pravilno! Pa kdaj bo folku jasno da brez cepljenja kmalu ne bodo imeli nobenih pravic? In to je edino pravilno! …

  • 17:37 10. Oktober 2021.

    Se dogaja tudi pri nas - štiriletnika s hudimi opeklinami na celjski urgenci zavrnili, ker ni imel testa.... Znanost, ki …

  • 10:13 10. Oktober 2021.

    torej ne velja ne testiranje ne prebolevnost, nič. in še vedno trdite da smo svobodni ? to me spominja na …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.