Svet
3617 ogledov

Ker se noče cepiti proti covidu-19, ji ne bodo presadili ledvice

Letos je bilo v Sloveniji opravljenih 29 transplantacij ledvic, pet presaditev s Žurnal24 main
Kljub temu, da ji bi prijateljica z veseljem odstopila ledvico, operacije nočejo izpeljati.

Tik pred operacijo izvedeli, da posega ne bo

Ženski iz Kolorada je bila po poročanju časopisa Independent zavrnjena presaditev ledvice, ker ni bila cepljena proti covidu-19. Nova politika zdravstvenega sistema UCHealth v Koloradu namreč zahteva, da morajo biti tako prejemniki kot darovalci organov cepljeni.

V primeru, ki ga opisuje Independent, pa ne prejemnica ne darovalka, ki sta se v skupini za preučevanje biblije spoznali 10 mesecev pred tem, nista cepljeni. Bodoča darovalka ledvice Jaimee Fougner je za CBS 4 povedala, da je bila Leilani Lutali, ki zaradi hude bolezni potrebuje ledvico, izbira odvzeta. Fougnerjeva se ni cepila zaradi verskih razlogov, Lutalijeva pa je povedala, da se ni cepila zato, ker je o cepivu znanih še premalo podatkov.

Nobena od njiju ni vedela, da bi morali biti za presaditev organa cepljeni. Kot je dejala Lutalijeva, so zdravniki še avgusta potrdili, da cepljenje za presaditev organa ni potrebno, konec septembra pa so jima sporočili, da je prišlo do spremembe. 

Iščeta druge bolnišnice

Koordinatorka za transplantacije na Univerzi v Koloradu je v pismu Lutalijevi pojasnila, da jo bodo premestili na čakalni seznam, čeprav ima donatorko. Če se ne bo cepila, pa jo bodo s seznama odstranili v roku trideset dni. V primeru, da bi se cepila, jo bodo ponovno uvrstili na seznam za presaditev, je obljubila.

Stopnja umrljivosti pri bolnikih, ki so prestali presaditev organa in se okužijo s covidom-19, se giblje od približno 20 do več kot 30 odstotkov, pravijo zdravniki. V centrih UCHealth zato pri bolnikih zahtevajo cepljenje - ne le proti covidu-19, temveč tudi proti hepatitisu B in MMR, zahtevajo tudi spremembe v načinu življenja. 

Fougnerjeva pa je kljub temu razočarana nad tovrstno zdravstveno politiko. "Tukaj sem, pripravljena sem ji podariti ledvico. Najina odločitev ne vpliva na nobenega drugega bolnika na seznamu za presaditev. Kako jim lahko dovolim umoriti prijateljico, ko pa imam dobro ledvico, s katero ji lahko rešim življenje," se sprašuje. Zdaj iščeta druge bolnišnice, kjer so operacijo vseeno pripravljeni opraviti.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 9
  • bebo2 23:19 10.oktober 2021.

    Pravilno! Pa kdaj bo folku jasno da brez cepljenja kmalu ne bodo imeli nobenih pravic? In to je edino pravilno! Kar naj pocrkajo.

  • bobubob 17:37 10.oktober 2021.

    Se dogaja tudi pri nas - štiriletnika s hudimi opeklinami na celjski urgenci zavrnili, ker ni imel testa.... Znanost, ki je sama sebi namen .... ki rešitev išče z lučjo pri belem dnevu? Ampak dokler predsedujemo, Ivermectina pri nas ne ...prikaži večne sme biti, goveja lička pa morajo biti dovolj kuhana...... https://www.delo.si/sobotna-priloga/prepovedano-zdravilo/

  • rd2dmk2 10:13 10.oktober 2021.

    torej ne velja ne testiranje ne prebolevnost, nič. in še vedno trdite da smo svobodni ? to me spominja na čas ko se je pojavil AIDS.. ljudi so malodane ubijali. sedaj pa je isto.. me zanima ali bi bila celotna ...prikaži večna zdravstvena ekipa pred takim posegom testirana na covid ? mislim da je to miljonkrat bolj pomembno, da bi vsi v opercijski sobi tisti trenutek bili negativni, kot pa da so cepljeni. in za povrh se za referenco daje znanost in stroka okolja, ki so taki debili.