Zdravje
5187 ogledov

Še ena posledica covida-19, ki lahko traja mesece

Covid prsti Profimedia
Ta posledica covida-19 bi lahko predstavljala stranski pojav boja imunskega sistema zoper virus, je pokazala nova raziskava.

Pri ljudeh, ki so preboleli covid-29, se pojavljajo vnetne spremembe z rdečico na rokah in nogah, pri čemer stanje pri nekaterih traja mesece. Koža je podobna tisti, ki je dlje časa izpostavljena mrazu. 

Kot ugotavljajo zdravstveni delavci, se pojavlja v času od enega do štirih tednov od okužbe, pri čemer pri nekaterih prsti na nogah ali rokah tudi močno zatečejo. 

Strokovnjaki, ki so rezultate raziskave tega pojava objavili v časopisu British Journal of Dermatology, so preučili 50 ljudi s tako imenovanimi covid prsti na nogah in 13 s podobnimi kožnimi težavami, ki so nastale pred pandemijo. 

Ugotovili so, da je v ozadju obeh stanj isti mehanizem; telo proizvaja imunski odgovor z visoko proizvodnjo protiteles, pri čemer se zgodi, da te ne reagirajo le na virus, pač pa napadajo tudi ostale celice. 

Vodja študije dr. Charles Cassius je povedal, da je raziskava omogočila globje razumevanje tega kožnega stanja. Po pričakovanju čez nekaj mesecev težave izginejo.

Borut Štrukelj Zdravje Štrukelj: Prihajajo nova cepiva in zdravila

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.