Zdravje
8078 ogledov

Štrukelj: Prihajajo nova cepiva in zdravila

Borut Štrukelj Saša Despot
Ljudje nismo statistika, a na osnovi številk lahko preverimo varnost cepiva oziroma zdravila, je poudaril Štrukelj.

V EU prihajajo nova cepiva, med njimi cepiva proizvajalcev Novavax (ta odobritev Evropske agencija za zdravila pričakuje v novembru) in Sinopharm - slednje deluje na tehnologiji, kot jo že poznamo pri klasičnih cepivih, je na novinarski konferenci vlade povedal Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani. Poleg tega pa bo EMA najbrž kmalu odobrila tudi zdravila, ki delujejo specifično proti covidu-19. 

Stranski učinki po cepivih so po njegovih besedah redki, vsa razpoložljiva cepiva so varna in učinkovita.

Vektorska cepiva zelo redko povzročijo krvne strdke v možganih, cepiva na bazi mRNA pa zelo redko miokarditis in perikarditis. "Ta zelo redek neželeni zaplet se pojavlja predvsem pri mladih moških, zato sta se agenciji Švedske in Danske odločili, da bodo Moderno umaknili in dali prednost uporabe ostalim cepivom," je povedal Štrukelj.

O tem, katera cepiva bodo uporabljali za posamezno starostno kategorijo, odločajo države vsaka zase. Tako denimo Danska ne uporablja cepiva Janssen, ZDA pa denimo ne AstraZenece. "Odločitev je posledica milijonov in milijonov cepljenih, na osnovi tega lahko naredimo statistiko. Ljudje nismo statistika, a na osnovi številk lahko preverimo varnost cepiva oziroma zdravila," je poudaril.

Kot je pojasnil, v Angliji zaradi aspirina in ostalih protivnetnih zdravil letno dokazano umre tri tisoč posameznikov. Na drugi strani pa z uporabo teh zdravil rešijo več sto tisoč posameznikov. Vse je torej odvisno, tako Štrukelj, od tehtanja med tveganjem in koristjo.  

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 27
  • bobubob 20:43 08.oktober 2021.

    Prej bodo za 'cepljenje' najeli Marsovce kot dovolili Ivermectin, ki dokazano učinkovito preprečuje razmnoževanje virusa. Ampak doklef fizer na objavi študij o tem, bo prodajal le svoje 'zdravilo'. Ki je seveda varno in preizkušeno, kot pravijo. Isto bo za njimi ...prikaži večmi ponovil Krek in za njim še celoten zborček državne 'stroke'... EU hlapci.

  • vzev 22:11 07.oktober 2021.

    Odlično. Še več nepoznanih cepiv, za katere nimajo pojma kakšni bodo stranski učinki.

  • rd2dmk2 21:14 07.oktober 2021.

    saj pravim, star sem in že pozabljam, pa bi še tole sedaj vas vprašal. vsak dan je okuženih toliko in toliko ljudi. zame so to srečneži, ki jih je prizadel covid, pa so še vedno zdravi in hkrat imuni ( ...prikaži več( torej P ) in tudi cepljeni ( torej tudi C ) po neki za stroko "nenaravni poti". in nihče od stroke in prijateljev cepljenja ne reče Hura, tolk in tolk je rešenih ( lahko tudi rečete cepljenih).. ma prav zanima zakaj se nihče tega ne veseli.