Zdravje
5618 ogledov

Poklukar: "Ni bolan eden od nas, bolna je družba"

Janez Poklukar Vlada RS
Minister za zdravje Janez Poklukar je nagovoril slovenske zdravnike v Sloveniji in po svetu.

Kot je ocenil minister Janez Poklukar, smo v težkih časih. "Epidemija nas sedaj že več kot 18 mesecev tako ali drugače izčrpava in na vseh korakih družbe zmanjkuje rezerv. Tudi dogajanje v družbi v teh dneh je samo posledica tega. In zato so teme, kot so etični vidiki v medicinski znanosti, izrednega pomena," so ministrov nagovor na konferenci, ki je potekala pod okriljem Zdravniške zbornice Slovenije, povzeli v zapisu na spletni strani ministrstva.

Verjame tudi, da je vsaka kriza preizkus za vse, pa tudi, da je cepljenje tisto osnovno orodje, s katerim lahko dosežemo oziroma se povrnemo v prejšnje življenje. Po njegovem mnenju je prvi korak do zadostne precepljenosti solidarnost. Prepričan je, da bomo epidemijo vsi skupaj premagali, ob tem pa je poudaril, da je epidemija družbeni problem.

"Zdravstvo se bori v prvih vrstah, vendar nima vpliva na potek epidemije, ima samo vpliv na posledice, ki jih ta pušča na ljudeh oziroma družbi. Zato je pomembno, da se zavedamo, da je povezovanje, kot smo ga deležni na današnji konferenci, zgled tistemu, kar potrebujemo v družbi," je dejal.

Covid-19 Covid-19 Slovenija Novi podatki: Mešani signali, ni jasno, kam se bo obrnila krivulja

Pomen globalnega povezovanja

Za zaključek epidemije po njegovih navedbah potrebujemo medgeneracijsko enotnost in enotnost v odnosu do cepljenja. Ob tem je izpostavil tudi globalni pomen povezovanja. "Prepričati oziroma ustrezno nagovoriti in opolnomočiti moramo vsakega Zemljana in mu priskrbeti cepivo, da bo opravil svojo solidarno nalogo tako, kot jo opravljamo vsi ostali," je dejal.

Ministru se zdi pomembno pogovarjati o dosežkih Slovencev doma in po svetu. "Tako lahko odprto neomejeno širimo znanje in vračamo zaupanje v znanost. Če bi imeli prebivalci popolno zaupanje v stroko, potem danes ne bi imeli problema," je prepričan.

"Ta trenutek ni bolan eden od nas, bolna je družba. Samo z zavedanjem, kaj je zdravje za posameznika in za družbo, torej javno zdravje, bomo tudi v bodoče močneje pripravljeni na take izzive, kot je današnja kriza," je svoj nagovor sklenil minister za zdravje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 38