Slovenija
12060 ogledov

Novi podatki: Mešani signali, ni jasno, kam se bo obrnila krivulja

Covid-19 Profimedia
V primerjavi s preteklim tednom je bilo potrjenih manj okužb.

Ob 4.783 opravljenih PCR testih je bilo v ponedeljek potrjenih 979 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 20,5 odstoten.

Opravljenih je bilo tudi 32.870 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev znaša 565, sedemdnevno povprečje dnevnih okužb pa je 862. 

V primerjavi s preteklim ponedeljkom, ko je bilo potrjenih 1.038 novih okužb, jih je bilo tokrat za približno šest odstotkov manj. Opravljenih je bilo približno enako PCR testov kot pred enim tednom.

Medtem ko smo dva tedna nazaj beležili upad epidemije, je krivulja v preteklem tednu stagnirala oziroma se obrnila spet rahlo navzgor. Zadnja dva dni zopet beležimo padec okužb v primerjavi s preteklim tednom, kar je spodbuden podatek.

Zaradi covid-19 je v ponedeljek žal umrlo kar osem ljudi.

V bolnišnicah se po zadnjih podatkih zdravi 425 covidnih bolnikov, od tega jih je 121 na oddelkih za intenzivno nego. Strokovna skupina je predlagala uvedbo pogoja PC (torej ne PCT) za vse, v kolikor bi se zasedenost intenzivnih postelj dvignila do 150, kar pomeni dve tretjini vseh kapacitet. 

Minister za zdravje Janez Poklukar je včeraj pozval prebivalce k cepljenju ter doslednemu izvajanju pogoja PCT, ki učinkuje na epidemijo podobno kot zaprtje države. Upa, da z izvajanjem pogoja PCT in cepljenjem, uvedba pogoja PC sploh ne bo potrebna. Več o tem v prispevku Najnovejše o uvedbi pogoja PC za vse: To pravi minister Poklukar.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 11:12 05.oktober 2021.

    Cel mesec že razlagam,da krivulja nobena epidemija ne pade v prostem padu. Ampak ker ni nekega hudega porasta, smo lahko precej optimistični, seveda je veliko odvisno od tega, koliko jih bodo okužili cepljeni, ki imajo dostop povsod...

  • Buča Pepa 10:49 05.oktober 2021.

    Krivulja se bo obrnila, kakor bo Baba Vanga (Leon Cizelj) po nareku Iveka rekel.

  • molka 10:20 05.oktober 2021.

    in ko bodo na vladi vsi na dobu bo se boljse