Svet
1620 ogledov

Že v nekaj tednih dovoljenje za cepljenje otrok, starih od 5 do 11 let?

cepljenje otroka Arhiv ZZV Kranj
Pfizer je ameriško vlado zaprosil, da dovoli uporabo cepiva proti COVID-19 pri otrocih, starih od 5 do 11 let. Če bodo regulatorji Pfizerju dali zeleno luč, bi se lahko otroke začeli cepiti v nekaj tednih.

Mnogi starši in pediatri zahtevajo zaščito otrok, mlajših od 12 let, kjer je trenutno postavljena starostna meja za cepivo, ki sta ga izdelala Pfizer in njegov nemški partner BioNTech.

Pfizer je v tvitu objavil, da je svojo vlogo uradno vložil pri Upravi za hrano in zdravila (FDA).

Pri FDA se bodo morali zdaj odločiti, ali obstaja dovolj dokazov, da je cepljenje varni in bo pri mlajših otrocih delovalo tako kot pri najstnikih in odraslih. Neodvisna strokovna skupina bo o tem javno razpravljala 26. oktobra.

Pfizer pravi, da so raziskave pokazale, da bi morali mlajši otroci dobiti tretjino odmerka, ki ga zdaj dobijo ostali. Po drugem odmerku so otroci, stari od 5 do 11 let, razvili protitelesa proti virusu, ki so tako močna, kot jih dobijo najstniki in mladi odrasli pri rednem cepljenju.

Pfizer je preučil nižji odmerek pri 2.268 prostovoljcih, starih od 5 do 11 let, in dejal, da ni resnih stranskih učinkov.

Študija ne zajema dovolj velikega vzorca otrok, da bi odkrila izjemno redke stranske učinke, na primer vnetje srca, ki se večinoma pri mladih moških včasih pojavi po drugem odmerku cepiva.

Četudi bo FDA dovolila uporabo cepiva za otroke, obstaja še ena ovira, preden se v tej starostni skupini lahko začne cepljenje. Končno odločitev morajo namreč sprejeti predstavniki centra za nadzor in preprečevanje bolezni.

Komentarjev 14
  • Avatar @narhist
    @narhist 21:21 08.oktober 2021.

    Za ZDA to niti ni presenetljivo, glede na to s čim vse in koliko cepijo otroke začenši s prvo dozo takoj po rojstvu. Zato pa že imajo "epidemijo" avtizma, ki se izredno hitro stopnjuje.

  • bobubob 21:08 08.oktober 2021.

    Dokler jim bo uspevalo ščuvanje enih na druge, bodo lahko nemoteno opravljali svoje črne rabote. In dokler bodo oni nezadovoljni recitirali Zdravljico, se ne bo spremenilo prav nič. Izgleda, da bo treba počakati na dovoljšnje število 'stranskih učinkov' in na ...prikaži večna še kakšnega 'politično podprtega' stevanoviča, da se bo politika zbala za svoje korito.... in potem bo mojster IJS, še predno še njega predlagajo v kak NS SDH, hitro izračunal izboljšanje ...

  • boristtav 17:15 08.oktober 2021.

    Pfizer cepivo neustrezno ker prehitro pada odpornost, pa dajmo poiskusit na otrocih. Kriminalci!!!!!