Zdravje
1175 ogledov

Inšpektorat uvedel nadzor zaradi cepljenja mladoletnih

Cepljenje Epa
Uvedbo postopka inšpekcijskega nadzora so na inšpektoratu že potrdili.

Zdravstveni inšpektorat je uvedel postopek inšpekcijskega nadzora v zvezi s cepljenjem mladoletnih otrok z vektorskimi cepivi, so potrdili na inšpektoratu. NIJZ je inšpektoratu podatke za potrebe nazora na njegovo zahtevo posredoval v torek. Več podrobnosti do zaključka postopka ne dajejo. Ločen nadzor bo opravila tudi zdravniška zbornica.

Cepivi nista registrirani za mladoletne

Ministrstvo za zdravje je 1. oktobra zahtevalo izredni strokovni nadzor zaradi domnevnega cepljenja mlajših od 18 let z vektorskima cepivoma Janssen in AstraZeneca na nekaterih cepilnih mestih. Ti cepivi namreč nista registrirani za to starostno skupino.

Na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je namreč razvidno, da je bilo s cepivom podjetja Janssen cepljenih 210 oseb, mlajših od 18 let. Prav tako je bilo s cepivom AstraZenece s prvim odmerkom cepljenih 45, z drugim pa 20 oseb, mlajših od 18 let.

Ministrstvo je za prednostno izvedbo nadzora zaprosilo Zdravniško zbornico Slovenije. Ta je na podlagi vloge za nadzor, ki jo je prejela, ministrstvo prosila za dopolnitev dokumentacije, so pojasnili na zbornici. Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci potrdil, da so prošnjo zbornice prejeli, a da so jo preusmerili na NIJZ. Zbornica naj bi zahtevala dokumentacijo, iz katere je razvidno, da prišlo do cepljenja otrok z vektorskimi cepivi.

Medtem so iz NIJZ sporočili še, da v povezavi s časovnim sosledjem smrtnega primera po cepljenju s cepivom Janssen še vedno poteka zbiranje zdravstvene dokumentacije, ki jo bo NIJZ posredoval komisiji na ministrstvu za potrebe obravnave primera.

cepljenje otroka Covid-19 Svet Že v nekaj tednih dovoljenje za cepljenje otrok, starih od 5 do 11 let? Cepljenje Covid-19 Svet Ustavili cepljenje mlajših od 30 z Moderno. To je razlog!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
 • Avatar @narhist
  @narhist 21:15 07.oktober 2021.

  Mzz zahteva preiskavo. Koga? Teh, ki so le izvajali, kar jim je to isto ministrstvo na čelu z ministrom nalagalo, z ministrom, ki je dnevno tulil Cepite se, niti enkrat pa vsaj omenil, da za koga pa cepivo ni primerno. ...prikaži več Tudi on se poslužuje strategije, napad je najboljša obramba.

 • rd2dmk2 20:47 07.oktober 2021.

  če bi bil cinik bi zapisal .. ustreljejni ni umrl od izgube krvi ampak od zastrupitve s svincem.. vsaka podobnost z rezultati poročila komisij glede prvega in druga primera je zgolj slučajna. grem pa stavit 1 cent po sistemu naše ...prikaži več stroke, varnost cepiv kontra neželjenim učinkom. da bo rezultat, ni bilo nepravilnosti in ni povezave..

 • Slavko Krizman 20:45 07.oktober 2021.

  In na koncu edino kar bodo ugotovili je : dobili smo dodatek za delo v komisiji juhu